Si-au transformat pasiunea pentru agricultura intr-o afacere de succes. Cinci moldoveni si-au unit fortele si au format o asociatie, au obtinut un grant de la Banca Mondiala, iar cu banii primiti si-au modernizat livada. Au cumparat un frigider si instalatii performante de sortare a merelor. Plantatia, care este acum in floare, e punctul de atractie a albinelor.

Publicat:06.05.2019, 20:57

Pe o suprafata de 60 de hectare, in apropiere de Ordasei, Telenesti, se intinde o livada super intensiva de mere si cirese. Dotata cu echipament modern, aceasta pare rupta din viitor, pe fundalul livezilor obisnuite din tara noastra.

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Un grup de investitori care practic s-a unit fizic si organizational. Au creat in 2015 un grup de producatori in scopul de a imbunatati infrastructura postrecoltare.

Livada este dotata cu sistem de irigare si protectie antigrindina.

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Acest permite sa nu depindem de servicii hidrometeo, rachete. Este o teava de irigare, la fiecare copac ajunge cate o picatura de apa, volumul necesar pentru crestere, indiferent de conditii meteo.”

Apa este pompata din raul Raut si depozitata intr-un bazin special amenajat. Irigarea se dirijeaza prin intermediul unei aplicatii, care analizeaza umiditatea solului, nivelul de precipitatii sau viteza vantului.

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Permite in fuctie de necesitatile solului sa primeasca atata apa cat e nevoie, inclusiv ingrasaminte. La un clic distanta, totul poate fi monitorizat in timp real. Te avertizeaza daca ai pericol de imbolnavire sau daunatori.”

Spune ca ideea de a crea o asociatie de agricultori a venit spontan, dar care a tras dupa ea o serie de beneficii. 

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Daca toti producatorii ar gasi un compromis si ar merge pe aceeasi formula, ar fi mult mai usor. Cand sunt consolidate fortele devii o putere in negocierea cu cumparatorul.”

Astfel in 2016 asociatia, in cadrul Proiectului Agricultura Competitiva, a primit bani de la Banca Mondiala, pentru constructia unui depozit frigorific. 

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Acest grant se ofera unui grup de producatori, sunt minim cinci membri care au un domeniu de activitate similar. Cu ajutorul proiectului MAC-P, am avut un suport in valoare de 350 de mii de dolari. A reprezentat cam 40% din investitia iligibila din 2018.”

In fiecare din cele 22 de camere frigorifice, incap peste 180 de tone de fructe. Incaperile permit ca atmosfera sa fie controlata, in asa mod se pastreaza calitatea si gustul initial. Astfel, merele moldovenesti au ajuns intacte chiar si pana in Golful Persic.

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Se masoara umiditatea, temperatura, se mentine cele doua si se mentine nivelul de oxigen si CO2, merele respira.

Inainte de a ajunge la pastrare, merele, insa, trec printr-un proces de sortare.

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Merele sunt aduse in containere mari, sunt descarcate in apa, marul pluteste si al aduce la acest utilaj care ii masoara dimensiunea. Exista posibilitatea sa fie masurata si defectele, astfel pe ultima suta de metri persoana il pune in lada.”

Spune ca livada aduce o roada de 2-3 ori mai mare decat in una clasica, iar in jur de 90% din productia de mere este exportata in Sud. Crede ca si ceilalti agricultori ii pot urma exemplul, trebuie doar sa aiba o buna planificare.

Vitalie OBRIJANU, ADMINISTRATOR: „Sunt producatori buni, dar ar trebui sa inteleaga in acest proces, nu doar cultivi marul, trebuie sa stii ce faci mai departe. Nu te lasi in voia cumparatorului.”

In acest an asociatia isi extinde terenul de livada, iar in curand va cultiva si legume.