Copilul care a invatat sa nu planga pentru a-si multumi parintii ca l-au lasat in viata. Cam asa o putem descrie pe Veronica, o fetita de 9 luni care a trecut recent printr-o operatie foarte complicata. Avea o formatiune mare care ii crestea chiar in spatele capului, acolo aflandu-se si o bucata de creier. Pe langa toate micuta avea si apa la cap. Un caz rar spun medicii, dar care si-a gasit rezolvarea intr-o clinica din Romania. De cand s-a nascut parintii nu au auzit-o niciodata plangand.

Publicat:04.07.2015, 15:28

Antonina COZLINCOV, MAMA: "Pentru prima data, dupa un an si jumatate, am respirat usurati. Ne privim copilul cu bucurie."

Aceasta este micuta Veronica. Inca pe cand era in burta mamei medicii le-au spus parintilor ca fetita este bolnava, asa ca i-au sfatuit sa faca avort.

Antonina COZLINCOV, MAMA: "Am luat decizia ca nu este bine sa iei viata unui om, indiferent cum ar fi ea. Am decis ca noi vom face totul si vom merge mai departe."

Cand fetita s-a nascut pe cap avea o formatiune, care in termeni medicali se numeste encefalocel occipital gigant. In plus, acest defect era asociat cu o hidrocefalie sau altfel spus “apa la cap”, care a cauzat cresterea in dimensiuni a craniului, precum si o intarziere in dezvoltarea copilului.

Dumitru COZLINCOV, TATA: "I s-a facut atât de rau, încât era între viata si moarte. Trebuia urgent de facut ceva. De aceea suntul l-am pus aici, în Moldova. Asta ne-a dat sansa sa mai tragem de timp pentru ca mai apoi sa luam decizia corecta."

Parintii au mers in diferite tari pentru a gasi o solutie pentru micuta lor, la Chisinau medicii le-au spus ca sunt gata sa faca aceasta operatie complicata doar ca nu au mai facut asa ceva niciodata. Asa ca parintii au mers in Sankt Petersburg, apoi la Istanbul. Li s-au cerut bani mari si au hotarat sa adune. O ruda insa i-a sfatuit sa mearga la o clinica de la Sibiu.

Antonina COZLINCOV, MAMA: "Eu ca mama am simtit ca acesta este medicul. A fost ca o intuitie."

Fetitei i-au fost facute doua operatii in una. I s-a inlocuit suntul pus in Moldova, care nu era functional si i-a fost inlaturata malformatia. Operatia a fost un succes, iar pe durata recuperarii fetita a fost toata numai zambet, lucru pe care demult nu il mai facuse.

Antonina COZLINCOV, MAMA: "Dupa doua saptamâni de la operatie ea deja putea sta pe spate singura. Chiar ea se mira de noile ei pozitii. Când o bandajau sau îi puneau injectii ea mai mult zâmbea."

Parintii spun ca de cand s-a nascut nu au auzit-o pe fetita plangand. Asta este maximum ce au auzit.

Ei cred ca micuta astfel vrea sa le multumeasca pentru ca i-au dat o sansa la viata.Medicul care a facut operatia a spus ca fetita este acum foarte bine.

Claudiu MATEI, NEUROCHIRURG: "Micuta are 9 luni, ideal ar fi fost sa fie operata pana acum. Cand a venit ea deja avea un retard de dezvoltare, cam echivalentul a 4 luni, dar are sanse dupa recuperare sa fie la fel ca ceilalti copii."

Peste 5 saptamani parintii vor merge din nou la Sibiu pentru procedurile de recuperare care sunt foarte scumpe, dar parintii spera la ce e mai bun si sunt gata sa dea pana si ultimul ban doar ca sa o vada pe Veronica sanatoasa, jucandu-se cu alti copii de varsta ei.