Traiesc din mila satului si a bisericii, dar sunt bucurosi ca sunt alaturi de mama lor. Doi copii din satul Vorniceni, Straseni, au revenit acasa din centrul de plasament. O duc destul de greu pentru ca mama lor are probleme de sanatate si nu se poate descurca. Din cauza saraciei, micutii ar putea ajunge din nou la internat. Pentru ei, dar si alti copii in aceeasi situatie, organizatia CCF a lansat campania Rostul Postului.

Publicat:20.04.2019, 19:27

Pusi pe aventuri, Nicanor si Vladislav trageau clopotele la biserica veche din sat. Fac asta oricand vor si nimeni din sat nu se supara pe jocul lor.Ei sunt copiii bisericii si ai intregului sat care le asigura in mare parte existenta si bucata de paine de fiecare zi.

Mama lor, Lidia, crescuta intr-o familie in care se consuma alcool.

"Tatal meu era betiv."

Si ramasa apoi orfana…

"Mama a murit..." sufera de o boala din copilarie si nu poate sa aiba un loc de munca stabil, in schimb canta in corul bisericii si la inmormantari, iar din colacii primiti si din ajutorul social traiesc.

Se straduie sa ne convinga ca are de toate. Ii este frica – nu cumva sa-i fie luati din nou copiii de langa ea. Anul trecut, o ducea atat de greu, incat micutii i-au fost urcati in masina asistentilor sociali si dusi la orfelinat.

Dupa ce a plans la usa internatului si si-a gasit un loc de trai, a muncit, iar din primii bani a cumparat o capra ca sa aiba macar lapte…copiii au revenit in bratele ei.

Iar aici, in afara de mangaierile lor, nu are mai nimic. Le face mancare la plita cu lemne.

Si mananca la o masa pe care sunt nevoiti sa o care langa pat, pentru ca nu au niciun scaun.

Aceasta va fi si masa lor de Pasti pe care inca nu stie ce va pune, dar e sigura ca va face orice ca baietii sa simta sarbatoarea.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: "Saracia este clar intiparita in peretii vechi ai acestei case. Geamurile sunt acoperrite cu pelicula, si aceea – rupta, iar acesta e acoperit cu o bucata de lemn. Si totusi, pentru copiii, mai important decat conditiile in care traiesc, este faptul ca traiesc langa mama lor."

Specialistii de la organizatia Copil Comunitate Familie sunt cei care au ajutat-o pe Lidia sa-si recapete copiii alaturi, dar sunt constienti ca i-ar putea pierde din nou daca mama nu se va descurca.

Marina SOLTOIANU, ASISTENTA SOCIALA, CCF/HHC MOLDOVA: "Riscul ca acesti copii sa ajunga din nou la centrul de plasament exista din cauza saraciei."

Pentru Vladislav si Nicanor, dar si pentru multi alti copii, care nu se stie ce vor avea pe masa de Pasti si daca vor mai putea trai alaturi de parinti, CCF Moldova a lansat campania Rostul Postului. Mesajul e simplu – poti sa imparti masa ta cu acei copii care practic nu au ce sa manance. Ca sa donati, trebuie sa accesati site-ul rostulpostului.md, alegeti cateva bucate pe care vreti sa le daruiti, apoi achitati masa.

Marina SOLTOIANU, ASISTENTA SOCIALA, CCF/HHC MOLDOVA: "Banii vor fi folositi pentru a cumpara produse pentru Pasti familiilor beneficiare? Si pentru masa de Pasti, dar si pentru sustinerea de lunga durata."

Din banii adunati in timpul postului, CCF planifica sa sustina cel putin 10 familii care traiesc de azi pe maine. Totodata, organizatia isi propune ca, in acest an, sa aduca acasa 150 de copii aflati in internate si pe care doar saracia ii desparte de parinti.