Google+

Facilitati cu... dificultati pentru alegatorii nevazatori

Facilitati cu... dificultati pentru alegatorii nevazatori
Embed:

In premiera pentru Republica Moldova la o sectie de votare din Chisinau fost aplicata o procedura de vot pentru persoanele cu dizablitati de vedere. Acestia au primit buletine speciale si au avut in cabine monitoare pentru marirea caracterelor, astfel incat sa poata vota cu propria mana, fara insotitor. Chiar si asa, procedura a fost destul de complicata, iar unii chiar au facut cale intoarsa pentru ca nu aveau certificatul de vot.


Desi este nevazator, Nicolae Ciobanu nu a lipsit pana acum de la niciun scrutin. Si de data aceasta, s-a imbracat ca de sarbatoare a aflat unde exista facilitat pentru persoanele cu dizablitati si s-a pornit  la vot.

Dar facilitatile s-au dovedit a fi mai mult dificultati. Prima confruntare \ aplicarea  semnaturii in lista.

Dupa ce cu greu si-a aplicat semnatura, a primit un buletin de vot special. Aici o noua problema - numele candidatilor nu erau traduse in limbajul braille. Asa ca presedintele comisiei a trebuit sa-i  citeasca toate cele 39 de nume.

Buletinul de vot destinat nevazatorilor nu se deosebeste prin nimic de cel obisnuit, doar ca acesta este introdus intr-un trafaret, iar in dreptul fiecarui candidat este cate un spatiu unde poate fi aplicata stampila votat. Pentru slabvazatori este un monitor care  mareste caracterele.

Dupa votare, buletinul este scos din plic si introdus in aceeasi urna de vot.

Pentru a vota aici, persoanele cu dizabilitati au trebuit mai intai sa-si ia de la locul de  resedinta certificat cu drept de vot, iar cei  care nu au stiu, au facut cale intoarsa.

Proiectul a fost lansat de Comisia Electorala Centrala si PNUD Moldova. Coordonatorii sustin ca la urmatoarele alegeri, procedura va fi aplicata si la alte  sectii de votare.

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn