Google+

17 cauze penale care au marcat anul 2017: de la furtul miliardului, la dosarele judecatorilor - Anti-coruptie.md

Anul 2017, la fel ca 2016, a fost marcat de sentinte, descinderi, perchezitii si dosare penale deschise pe numele mai multor functionari, judecatori, oameni de afaceri etc. In unele cazuri, actiunile procurorilor si ale judecatorilor au provocat mai multe intrebari sau au atras criticile expertilor, scrie anti-coruptie.md.

 

DOSARELE MILIARDULUI FURAT

Ilan Şor este prima persoană în privinţa căreia procurorii au iniţiat un dosar penal în cazul furtului miliardului, fiind pus sub învinuire pe 6 mai 2015. La doi ani şi jumătate de atunci, fostul preşedinte al Consiliului de administrare al Băncii de Economii continuă să se afle la libertate. Pe 21 iunie 2017, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Şor la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare, în penitenciar de tip semiînchis.

 

Judecătorul Andrei Niculcea care a examinat dosarul a decis să recalifice infracţiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari, infracţiune prevăzută la Art. 190, alin.5, al Codului Penal, primarul oraşului Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la trei ani.

 

Pentru cumulul de infracţiuni (spălare de bani şi cauzare de daune materiale - n.r.), Şor a fost condamnat la cei 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că pedeapsa va fi pusă în executare atunci când sentinţa va deveni definitivă. De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, lui Şor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în eliberare provizorie sub control judiciar.

 

Cât priveşte recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Şor, în sentinţă se precizează doar că „se admite în principiu acţiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanţa în ordinea procedurii civile”.

[...]

Vlad Filat: în aşteptarea deciziilor de la CEDO

 

Pentru fostul premier Vlad Filat anul 2017 a început şi s-a sfârşit cu speranţe îndreptate spre judecătorii Curţii Supreme de Justiţie. În februarie 2017, magistraţii CSJ au respins ca vădit neîntemeiate recursurile depuse în dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. În decembrie, anul trecut, judecătorii de la aceeaşi instanţă au respins şi recursul în anulare al politicanului.

 

 Dosarul lui Vlad Filat a fost iniţiat în septembrie 2015, iar la aproape un an el a fost deja condamnat de prima instanţă de judecată. La sfârşitul anului 2017, avocaţii fostului premier au consumat toate căile de recurs din Moldova, urmând să se adreseze la CEDO. În august 2017, Vlad Filat a depus o plângere la Curtea de la Strasbourg. Fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale. Şi în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CtEDO, care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.

 

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputaţi, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Şor. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat o anchetă din care reiese că cel puţin două episoade din autodenunţul lui Şor nu sunt adevărate. 

 

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ANTI-CORUPTIE.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn