Google+

Al zecelea dosar de acuzare pentru fraude la BEM

Procuratura Anticoruptie anunta despre finalizarea urmaririi penale in privinta a 5 fosti membri ai Comitetului de creditare ai BC “Banca de Economii” SA, acuzati de încalcarea regulilor de creditare cu cauzarea institutiei financiare a daunelor în proportii deosebit de mari.Potrivit celor constatate de procurori, în intervalul anilor 2010-2011 fostul presedinte, în coparticipare cu alti patru membri ai Comitetului de Creditare al BEM, au acordat credite neperformante pentru trei firme în suma de 244 milioane lei. Desi, potrivit legislatiei, interventia Comitetului de Creditare se impunea si acordarea creditelor urma a fi stopata cu recuperarea imediata a mijloacelor financiare acordate, inculpatii nu au întreprins actiuni în acest sens, prejudiciind institutia bancara în proportii deosebit de mari.

 

În total, Procuratura Anticoruptie a expediat în instanta de judecata 10 cauze penale de învinuire a inculpatilor de comiterea mai multor episoade de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM. Actualmente, fostul presedinte al Comitetului de Creditare al BEM se afla în arest preventiv, iar complicii sai sunt cercetati în stare de libertate.

 

În scopul recuperarii prejudiciului cauzat Bancii de Economii au fost aplicate mai multe sechestre, inclusiv asupra bunurilor ce apartin cu drept de proprietate învinuitilor.

 

Pentru comiterea infractiunii respective legislatia prevede amenda sau închisoare de pîna la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de pîna la 5 ani.

 

Urmarirea penala pe alte episoade ce vizeaza acordarea, în diferite perioade, a creditelor neperformante de catre Banca de Economii este în desfasurare.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn