Au ramas patru luni pana la alegerile parlamentare din februarie 2019, iar in Registrul de Stat al Alegatorilor se gasesc si numele unor infractori straini cu identitati false, vanati de cei mai buni politisti din lume, scrie Rise.md

Publicat:23.10.2018, 08:03Unii dintre ei au drept de vot în circumscriptiile electorale din capitala, asta chiar daca au fost capturati, condamnati sau extradati în tarile de unde au fugit.

Alegatorul Bogdanov, un kazah cu tripla identitate

Cetateanul Republicii Moldova, Vasilii Bogdanov, nascut la 3 februarie 1979 – este una din cele doua identitati false ale kazahului Nazhmudin Gaziyev (37 de ani), condamnat în tara lui pentru trafic de droguri.

În ancheta publicata de RISE Moldova – „Republica lui Ivan”, am descris în detaliu cum Gaziyev si-a cumparat identitatea falsa de cetatean moldovean, dar si în ce circumstante a folosit cealalta identitate falsa de cetatean al Rusiei, cu numele – Aslan Isaakov, nascut la 3 februarie 1982.

În 2015, Nazhmudin a fost judecat la Chisinau si condamnat la o amenda penala de 9.000 lei pentru „detinerea documentelor oficiale false”. În sentinta, magistratii au mai mentionat ca documentele false ale kazahului (buletinul, pasaportul, certificatul de nastere, alte documente) „de distrus în conformitate cu legislatia în vigoare dupa expirarea termenului legal de pastrare a dosarului în arhiva instantei de judecata”.

Nazhmudin nu a facut apel împotriva deciziei din prima instanta, astfel ca documentele false urmau sa fie distruse, iar datele personale sa fie radiate din bazele de date oficiale.

Reporterii RISE Moldova au verificat în Registrul de Stat al Populatiei daca codul unic personal al identitatii false Vasilii Bogdanov a fost radiat, iar rezultatul afisat: „acest cod personal nu exista”.

Practic, aceasta informatie oficiala indica faptul ca Vasilii Bogdanov nu mai este cetatean al Republicii Moldova, respectiv si-a pierdut calitatea de alegator si dreptul de vot.

Urmatoarea cautare am efectuat-o într-o alta baza de date oficiala – Registrul de Stat al Alegatorilor, administrat de Comisia Electorala Centrala.

Din rezultatul afisat reiese ca alegatorul Vasilii Bogdanov, nascut la 3 februarie 1979, este asteptat sa-si aleaga deputatul la sectia de votare Nr. 1/213 de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Chisinau, sect. Râscani, str. Postei, 44. Detalii, AICI

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD