Google+

Asa cum cere traditia, de Boboteaza temerarii s-au scaldat in apele reci. Dupa ce s-au scufundat in lac, localnicii din Chetrosu au gatit frigarui si au baut vin fiert: "Hai noroc" - VIDEO

Asa cum cere traditia, de Boboteaza temerarii s-au scaldat in apele reci. Dupa ce s-au scufundat in lac, localnicii din Chetrosu au gatit frigarui si au baut vin fiert: "Hai noroc" - VIDEO
Embed:

Asa cum cere traditia, de Boboteaza temerarii s-au scaldat in apele reci. La Soroca, zeci de oameni s-au scufundat in raul Nistru, ritual care aminteste de botezul lui Isus in apele Iordanului. Iar la Chetrosu, localnicii au veni pe lac cu vin fiert si frigarui.

 

Inainte de a se scufunda in apa rece, localnicii au taiat gheata de pe lac in forma de cruce, iar preotul a sfintit locul. 

 

“ E foarte calda”

 

„E minunat ne curatim de pacate si incepem un an nou, cu un suflet mai deschis, mai limpede, cu soare.”

 

Dupa ce au iesit din apa, oamenii s-au incalzit cu vin fiert si... frigarui. La scaldat a venit si primarul localitatii, care s-a scufundat si el.

 

Leonid ZALEVSCHI, PRIMAR CHETROSU: Iata avem vin fiert, la 20 de litri de vin punem 1 kg de zahar, piper negru, condimente, este facut totul din suflet ciocnim cate un pahar”

 

“hai noroc”

 

Curajosi au fost si la Soroca, unde localnicii s-au scaldat in raul Nistru, dupa ce un preot a sfintit apa.

 

Traditia de Boboteaza a fost pastrata si la pensiunile din tara.

 

Apoi preotul a sfintit apa dintr-un bazin, iar apoi, rand pe rand, oamenii s-au scufundat.

 

“ Este cald si este foarte frumos chiar daca afara e minus. Este o stare duhovniceasca foarte adanca deoarice in ziua aceasta este totul frumos chiar si soarele care o aparut.”

 

“ Este o placere sa te scufunzi in aceasta apa sfintita. E o placere deosebita.”

 

Ulterior proprietarul pensiunii a invitat oaspetii la masa.

 

“ Hai noroc”

 

Valentin BALTAG, PREOT: “Astazi este botezul Domnului nostru Isus Hristos. Se sfintesc toate apele. Crestinii vin la biserica unde eu aghiazma o tin la icoane si se pastreaza multi ani.”


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn