Pana la acest moment, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CtEDO) nu a comunicat nicio informatie privind plangerile inaintate de ex-premierul Vlad Filat, condamnat definitiv de justiţia din R. Moldova la noua ani de inchisoare pentru corupere pasiva si trafic de influenta, scrie ZdG.md

Publicat:21.09.2018, 08:23

Contactat de ZdG, Victor Munteanu, avocatul care din iulie curent reprezinta interesele lui Vlad Filat la CtEDO, a precizat ca instanţa europeana are un mecanism specific de activitate, respectiv, nu poate spune in cat timp aceasta ar putea comunica Guvernului cererile inaintate.

„Curtea Europeana este un organ independent, respectiv, procedura este diferita de cea a instanţelor naţionale. Eu doar am informat Curtea despre faptul ca îl voi reprezenta pe domnul Filat în faţa instanţei. Nu avem altceva nou. Acolo este mecanism separat, specific, respectiv, nu este înca nicio informaţie”, a declarat avocatul Victor Munteanu pentru ZdG, care a precizat ca nu poate oferi informaţii exacte despre încalcarile invocate în cele doua cereri expediate la CtEDO.

„Sunt foarte multe capete de cereri, inclusiv de procedura, încalcarea drepturilor la aparare. La acest moment nu pot sa ofer mai multe detalii. Curtea Europeana urmeaza sa decida care dintre capetele de cereri le va comunica, deci, ce întrebari le va pune Guvernului. Pe care le va considera admisibile, pe acelea le va comunica”, susţine avocatul, menţionând ca plângerile se refera şi la condamnarea definitiva la închisoare a clientului sau.

„Conform procedurii, Curtea nu se pronunţa în niciun fel, accepta sau nu accepta spre examinare. Cererea doar este trimisa şi daca considera capetele comunicabile, sa spunem aşa, daca ridica chestiuni ce ţin de aplicarea convenţiei, atunci în momentul în care pune întrebari Guvernului, se considera admisibila”, a punctat aparatorul lui Filat.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD