Banca Nationala surprinde din nou. Pentru a doua oara intr-o luna, conducerea BNM a decis sa micsoreze rata de baza a dobanzii, de aceasta data cu 2 puncte procentuale: de la 19 la 17 la suta. Despre Banca Nationala s-a discutat si la Parlament, unde liberal-democratii au cerut audierea guvernatorului. Noul sef vine peste o saptamana, iar Dorin Dragutanu, desi demis, inca nu a plecat, asa ca Vladimir Voronin s-a aratat nedumerit.

Publicat:31.03.2016, 12:28

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”Ce guvernator o sa fie prezent aici? Acela daca pleaca, aista inca n-o venit. Trebuie sa vina toti la acest raport cu catusele pregatite.”


Iurie TAP, DEPUTAT PLDM: ”Este opera guvernatorului Dragutanu, care a fost guvernator 5 ani si este guvernator in exercitiu.”


Mihai GHIMPU, LIDER PL: ”Lasati-l in paza, in pace, Banca Nationala. Hotul, vorba cui, dle Voronin, doljen sideti v tiurme si sta acolo. Acolo e principalul. E rusine ca al vostru sta in puscarie si tot voi aratati cu degetul.”


Vladimir VORONIN, LIDER PCRM”: Dle Hotineanu, ce se intampla cu pacientul ca el are un nerv deschis pentru Dragutanu asta.”


Iurie TAP, DEPUTAT PLDM ”Pe noi nu ne intereseaza cine este, sa fie toti inchisi, dar toti, dle Ghimpu”


Vladimir HOTINEANU, DEPUTAT NEAFILIAT: ”Este primavara, anume primavara se acutizeaza toate bolile cronice, inclusiv cele cu nervii deschisi.”


Intr-un comunicat de presa, BNM anunta astazi ca a micsorat rata de baza, pentru ca in luna februarie, inflatia ar fi fost intr-o cadere continua, ceea ce a dus si la o micsorare a preturilor la unele produse de import. Expertii economici cred insa ca rata de baza a fost redusa si pentru ca Guvernul sa plateasca mai putin pentru creditele pe care le ia pentru cheltuielile curente. Rata de baza este cea de care depinde marimea dobanzilor la depozitele si creditele din toate bancile comerciale. Urmare a deciziei de astazi, creditele ar urma sa fie mai ieftine.