Google+

BERD si Banca Transilvania din Romania ar putea deveni actionari majoritari ai Victoriabank - ZdG.md

Dupa trei ani de la furtul miliardului din sistemul bancar, denumit „jaful secolului”, un investitor strain intentioneaza sa intre pe piata bancara din R. Moldova. Banca Transilvania din Romania (BT) si-a anuntat pe 7 noiembrie, curent, intentia de a achizitiona un pachet initial de peste 39% din Victoriabank. Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si BT ar putea deveni actionari majoritari ai Victoriabank, scrie ziarul de garda.

 

Pachetul de acţiuni ar urma să fie cumpărat de la firma cipriotă Insidown LTD, al cărei beneficiar efectiv este milionarul rus Serghei Lobanov. Potrivit informaţiei privind acţionarii băncii, disponibile pe site-ul oficial Victoriabank, anume această firmă deţine cel mai mare pachet de acţiuni de 39,2%. Deşi BT se poziţionează ca un potenţial viitor investitor bancar în R. Moldova, Victor Țurcanu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Victoriabank şi deţinător al unui pachet de 10,45% a declarat pentru moldstreet următoarele:  „Ce înseamnă de fapt venirea unui investitor.

 

El pur şi simplu cumpără pachetul de la un acţionar, banii i-a plătit acţionarului şi s-au schimbat cu locurile. Alte investiţii nu mai vin. Altceva e dacă el are planuri de investiţii, dar pentru ce să facă ei investiţii aici, când noi avem o supralichiditate în sistemul bancar. Nu se creditează, nu se finanţează proiecte din economie, fiindcă condiţiile sunt mai dure, iar agenţii economici nu fac eforturi pentru dezvoltare, iar sistemul bancar nu are unde investi banii”.

 

Victoriabank- a treia bancă în topul băncilor din R. Moldova, se află din 2016 sub supraveghere specială

 

În iunie 2015, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a instituit supraveghere specială în cadrul a trei bănci, care reprezintă fundamentul sistemului bancar din R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbak (MICB) şi Moldova Agroindbank (MAIB). Din acel moment, au urmat o serie de acţiuni întreprinse de instituţie, cu privire la cele trei bănci. În cazul Victoriabankl, în iunie 2016, BNM a realizat un studiu diagnostic al băncii.

 

Nu au fost identificate careva riscuri pentru stabilitatea financiară, dar au fost constatate unele domenii ce trebuie consolidate: guvernarea corporativă, sistemul de control intern, transparenţa acţionarilor şi persoanelor afiliate, activitatea de creditare.  Pe 25 mai 2017, acţionarii Victoriabank au ales o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie al Băncii, formată din: Gavin N. Ryan, Ionuţ Octavian Pătrăhău, Dinu Gherasim, Ion Prisăcaru, Victor Ţurcan, Igor Balan, Igor Spoială.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZIARUL DE GARDA. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn