Dupa trei ani de la furtul miliardului din sistemul bancar, denumit " jaful secolului", un investitor strain intentioneaza sa intre pe piata bancara din R. Moldova. Banca Transilvania din Romania (BT) si-a anuntat pe 7 noiembrie, curent, intentia de a achizitiona un pachet initial de peste 39% din Victoriabank. Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si BT ar putea deveni actionari majoritari ai Victoriabank, scrie ziarul de garda.

Publicat:09.11.2017, 08:02

Pachetul de acţiuni ar urma sa fie cumparat de la firma cipriota Insidown LTD, al carei beneficiar efectiv este milionarul rus Serghei Lobanov. Potrivit informaţiei privind acţionarii bancii, disponibile pe site-ul oficial Victoriabank, anume aceasta firma deţine cel mai mare pachet de acţiuni de 39,2%. Deşi BT se poziţioneaza ca un potenţial viitor investitor bancar în R. Moldova, Victor Turcanu, presedinte al Consiliului de Administratie al Victoriabank si detinator al unui pachet de 10,45% a declarat pentru moldstreet urmatoarele:  „Ce înseamna de fapt venirea unui investitor.

El pur si simplu cumpara pachetul de la un actionar, banii i-a platit actionarului si s-au schimbat cu locurile. Alte investitii nu mai vin. Altceva e daca el are planuri de investitii, dar pentru ce sa faca ei investitii aici, când noi avem o supralichiditate în sistemul bancar. Nu se crediteaza, nu se finanteaza proiecte din economie, fiindca condiţiile sunt mai dure, iar agenţii economici nu fac eforturi pentru dezvoltare, iar sistemul bancar nu are unde investi banii”.

Victoriabank- a treia banca în topul bancilor din R. Moldova, se afla din 2016 sub supraveghere speciala

În iunie 2015, Banca Naţionala a Moldovei (BNM) a instituit supraveghere speciala în cadrul a trei banci, care reprezinta fundamentul sistemului bancar din R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbak (MICB) şi Moldova Agroindbank (MAIB). Din acel moment, au urmat o serie de acţiuni întreprinse de instituţie, cu privire la cele trei banci. În cazul Victoriabankl, în iunie 2016, BNM a realizat un studiu diagnostic al bancii.

Nu au fost identificate careva riscuri pentru stabilitatea financiara, dar au fost constatate unele domenii ce trebuie consolidate: guvernarea corporativa, sistemul de control intern, transparenţa acţionarilor şi persoanelor afiliate, activitatea de creditare.  Pe 25 mai 2017, actionarii Victoriabank au ales o noua componenta a Consiliului de Administratie al Bancii, formata din: Gavin N. Ryan, Ionut Octavian Patrahau, Dinu Gherasim, Ion Prisacaru, Victor Å¢urcan, Igor Balan, Igor Spoiala.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZIARUL DE GARDA.