In R. Moldova sunt circa 1500 de biserici ortodoxe. Unele dintre ele au o vechime de sute de ani, altele mai noi. Conform traditiei, bisericile apartineau statului sau comunitatilor religioase, dar in ultimii ani se observa o tendinta speciala: unele biserici noi, chiar daca sunt construite din banii comunitatii, sunt proprietatea preotilor sau a unor firme, ceea ce comporta riscuri ca bisericile sa fie vandute, instrainate, reorganizate, ca si orice proprietate privata, sustine juristul Iulian Moraru, scrie ZdG.md.

Publicat:10.08.2018, 09:28

În ultimii ani, în capitala R. Moldova, au fost construite mai multe biserici ortodoxe. Daca cele care au supravietuit perioadei sovietice apartin statului, fiind date în folosinta comunitatilor ortodoxe, locasele noi de cult ajung tot mai des în proprietate privata, fiind înregistrate pe numele unor persoane care, prin coincidenta, sunt preoti.

Preotii prefera sa taca despre tranzactiile lor cu locasele sfinte


Biserica Sf. Andrei din sectorul Buiucani a fost data în exploatare în 2002. Initial, dupa constructie, locasul a ajuns în proprietatea preotului Serghei Railean, iar în 2008 acesta a donat-o fiului sau, Eugen Railean, care mai detine si o casa individuala de locuit, ridicata pe acelasi teren cu biserica. Terenul în întregime apartine municipiului Chisinau si a fost oferit gratuit pentru constructia lacasului de cult.

L-am contactat telefonic pe Eugen Railean pentru a afla punctul sau de vedere, deoarece a devenit proprietarul de jure al unei biserici si al unor bunuri bisericesti care apartin de facto unei comunitati. Acesta a refuzat sa discute, declarând ca toata informatia o putem obtine de la Mitropolie si a închis telefonul.

Biserica Sf. Ioan Iacob Hozevitul din str. Mircea cel Batrân din Chisinau este înaltata, de mai bine de 10 ani, tot pe un teren oferit gratuit de municipalitate. Desi biserica apartine parohiei, în 2012, arhondaria (hotelul bisericesc) a fost înstrainata. Astfel, preotul Alexei Semionov a devenit noul proprietar al acesteia, în baza unui contract de vânzare-cumparare. L-am contactat telefonic pe Alexei Semionov, solicitând sa ne spuna în ce conditii a avut loc tranzactia si care a fost suma cu care acesta a cumparat hotelul bisericesc. Preotul ne-a solicitat „sa îl sunam dupa masa”, iar apoi nu a mai raspuns deloc nici în ziua respectiva, nici în zilele urmatoare.

Un caz similar constatam pe aceeasi strada, Mircea cel Batrân. Biserica Sf. Proroc Ilie Tesviteanu nu mai apartine în totalitate parohiei. Din 2011, cetateanul Iurie Zagnat a devenit co-proprietar, cu 58%, a uneia dintre cele doua cladiri ale locasului, iar comunitatea a ramas cu 42%. Am încercat sa solicitam opinia preotului bisericii, Gheorghe Zagnat, referitoare la sensul si riscurile acestei tranzactii. La telefonul bisericii ne-a raspuns o femeie care a cerut datele noastre de contact spunându-ne ca preotul singur ne va contacta. Deoarece nu am mai fost sunati, am revenit repetat în ziua urmatoare. A raspuns aceeasi persoana care a refuzat sa ne faca legatura cu preotul sau sa ne ofere numarul sau de telefon.

Sf. Proroc Ioan Botezatorul si Sfântul Valeriu, proprietati private ale parohilor

Si Biserica Sf. Proroc Ioan Botezatorul din sectorul Botanica este ridicata pe un teren municipal. Cladirea locasului, însa, este în proprietatea lui Feodor Borta, paroh al acestei biserici. Am încercat sa aflam de ce acest bun al comunitatii e trecut în acte ca un bun ce apartine doar preotului.

Feodor Borta ne-a declarat ca asa a decis consiliul parohial, adaugând ca „nu conteaza, astea-s problemele noastre, nu a dvs., ca noi facem biserica pentru popor, nu pentru noi personal, dar asa a fost situatia ca trebuia sa o înregistram pe noi”.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZDG.MD