In cimitirul de la Soroca pomenile au stralucit la soare, la propriu. Romii, veniti sa-si pomeneasca raposatii au adus cu ei oua incondeiate cu pietre Swarovski, vaze de broz sau bijuterii de aur. Au amenajat mese care abia au rezistat sub greutatea fructelor exotice si a bauturilor scumpe.

Publicat:16.04.2018, 14:42


Pomenirea mortilor la cimitirul de la Soroca semana astazi cu o petrecere. Printre crucile si mormintele de marmura si granit, romii au intins mese pline cu bucate. 

„Si curcani si gaini.”

„Cu torturi, cu plancite.”

„Imi plac sarmalele voastre mic, la noi sunt mari iata asa.”

„Tot ce este pe masa, totul daruim. Acasa nimic nu ducem."

Nu au lipsit de pe mese fructele exotice precum ananas, cocos sau chiar fructul draconului...dar nici bauturile tari. Mai toate  mormintele si mesele aratau ca niste vitrine dintr-un magazin cu sapmanie, coniac, vodca, martini sau bere. Pentru ca mesele instalate langa morminte erau prea mici, iar bucatele prea multe, unii si-au luat de acasa mese si scaune ca sa petreaca aici.

Asa ca bucatele erau aduse la poarta cimitirului cu masinile. Femeile se intreceau la aranjatul meselor, in timp ce barbatii la ciocnitul oualor. Si pentru ca totul era pregatit, preotii de cum si-au facut aparitia au si fost luati pe sus, fiecare vrand sa le fie pomeniti mortii cat mai repede. La una dintre familiile venite, ouale au fost incrustate cu pietre Swarovski. Iar daca ouale sunt moldovenesti, pietrele...

„Din Rusia am adus astea.”

Si pomenile au fost impresionante.

„Este din Egipt.”

„Aur, colier pentru femei.”

Romii spun ca nu au economisit bani pentru pomenirea celor raposati.

„De la cinci sute de dolari pana la o mie de dolari.”

Altii s-au laudat nu doar cu pomenile, dat si cu pietrele gigantice de pe morminte.

„Daca s-a intamplat ca a murit si nu i-am dat cand sa fie mireasa iata i-am facut o bucatica de monument.”

Traditional Pastele Blajinilor este marcat la o saptamana dupa sarbatoarea Invierii.