Google+

Vom alege seful statului prin vot direct. CC: Presedintele R. Moldova va fi ales de catre popor - VIDEO

Vom alege seful statului prin vot direct. CC: Presedintele R. Moldova va fi ales de catre popor - VIDEO
Embed:

Curtea Constitutionala furnizeaza din nou o surpriza de proportii. Presedintele tarii va fi ales prin vot direct de catre popor. Magistratii au declarat astfel neconstitutional proiectul prin care acum 16 ani s-a trecut la alegerea sefului statului cu 61 de voturi in parlament.

 

Alexandru TANASE, PRESEDINTE CC: ”Curtea dispune revigorarea mecanismului legal anterior modificării Constituţiei ce ar asigura alegerea preşedintelui cu vot direct de către cetăţeni. 23. Se recunoaste constitutional textul: poate fi ales presedinte cetateanul, care are 40 ani, a locuit sau locuieste pe teritoriul RM.”


In acelasi timp, magistratii mentioneaza ca efectele deciziei de astazi nu se extind asupra mandatului actualului presedinte. Adica, Nicolae Timofti ramane in functie pana la expirarea mandatului.


Alexandru TANASE, PRESEDINTE CC: ”De asemena, prezenta hotărâre nu înseamnă că actele adoptate de preşedintele ales în baza art.78 în redacţie prevederilor declarate neconstituţionale sau de persoana care a exercitat interimatul funcţiei de preşedinte sunt neconstituţionale doasr pe baza acestui temei.”

 

Potrivit presedintelui Curtii Constitutionale, din momentul expirarii mandatului lui Nicolae Timofti, Parlamentul are la dispozitie 2 luni pentru a alege un nou sef de stat.


Nicolae OSMOCHESCU, EXPERT CONSTITUȚIONAL: ”Hotararea intra in vigoare imediat”.


Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: ”Conform Constitutiei, pana in 24 mai ar trebui sa avem un presedinte ales de popor.


Decizia de astazi a Curtii Constitutionale vine dupa o sesizare depusa in noiembrie 2015 de cativa deputati PLDM. Potrivit lor, proiectul de lege pentru modificarea Constitutiei elaborat inca in 1999 a fost votat in Parlament cu mai multe amendamente, neavizate de Curtea Constitutionala. S-a schimbat, de exemplu, varsta minima a candidatilor la functia de presedinte de la 35 la 40 de ani, precum si numarul de voturi necesare pentru alegerea sefului statului - de la 51 la 61. Si totusi, dupa decizia de astazi, varsta minima a candidatilor care se vor inscrie in cursa pentru prezidentiale ramane tot 40 de ani. Au trecut 16 ani de la votarea acelor amendamente, timp in care parlamentul a ales de trei ori presedintele, desi conform deciziei de astazi nu ar fi avut dreptul. Ultima data s-a intamplat in 2012,  atunci cand Nicolae Timofti a devenit sef de stat. Mandatul sau expira la sfarsitul acestei luni, iar decizia de astazi practic rezolva problema alegerii presedintelui. Majoritatea parlamentara are in acest moment 56 de voturi, ceea ce ar fi fost insuficient pentru alegerea unui nou sef de stat.

 

---------------------------------

 

Decizia vine dupa ce depuatii PLDM au depus o sesizare la Curtea Constitutionala privind interpretarea art. 135 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 141 alin. (2) din Constituţie.

 

La data de 12 noiembrie, deputatii liberal-democrati au contestat la Curtea Constitutionalaca legea prin care au fost facute modificari la Constitutie, astfel incat s-a ajuns la alegerea de catre parlament a sefului statului, invocand ca aceasta a fost adoptata cu incalcari de procedura. 

 

 Deputatii PLDM sustin ca proiectul de lege pentru modificarea Constitutiei elaborat inca in 1999 a fost avizat de Curtea Constitutionala cu mentiunea ca initiativa trebuie sa ramana asa cum a fost prezentata magistratilor. La votarea in Parlament s-au adoptat insa mai multe amendamente prin care proiectul a fost schimbat radical. S-au schimbat, de exemplu, varsta minima a candidatilor la functia de presedinte de la 35 la 40 de ani, precum si numarul de voturi necesare pentru alegerea sefului statului - de la 51 la 61 de ani.

 

Astfel, presedintele Curtii Constitutionale a admis ca modificarile facute la Constitutie in anul 1999 s-au facut cu incalcari.

 

Astfel, prin decizia Curtii Constitutionale de astazi, urmatorul presedinte al tarii va fi ales in mod direct de catre popor.

 

SESIZAREA DEPUSA DE PLDM LA CURTEA CONSTITUTIONALA \ TEXTUL DOCUMENTULUI


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn