Google+

Ce a promis in 2014 Partidul Democrat de guvernamant si ce a realizat? - moldova.europalibera.org

In urma cu patru ani PD promitea in campanie salarii si pensii mai mari, lucru pe care nu l-ar fi realizat, potrivit expertilor, scrie moldova.europalibera.org

 

Asociaţia ADEPT a analizat cum formaţiunea aflată la putere şi-a onorat promisiunile din precedenta campanie electorală.

 

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, ce analizează de mai mulţi ani promisiunile politicienilor, a examinat azi cum şi-a onorat Partidul Democrat de guvernământ făgăduielile electorale din 2014. Analiza se referă exclusiv la Partidul Democrat întrucât în ultimii trei ani acesta a deţinut practic de unul singur întreaga putere având toate instrumentele pentru a-şi realiza promisiunile. Experţii au analizat promisiunile din mai multe domenii, dar au prezentat azi concluziile în trei din ele: economie, relaţii externe şi reglementare transnistreană.

 

În domeniul economie şi finanţe partidul de guvernământ promitea să pună în aplicare 19 măsuri orientate spre creşterea Moldovei, crearea condiţiilor pentru revenirea în ţară a celor plecaţi peste hotare şi prosperarea familiilor prin asigurarea unor venituri mai mari.

 

O parte semnificativă din promisiunile electorale ale PD au şi fost incluse în programul de activitate al Guvernului Filip. Din cele 19 promisiuni, cinci au fost realizate excelent sau bine, şase - satisfăcător, iar opt nu au fost realizate. De exemplu, la capitolul promisiuni realizate experţii au inclus, între altele, scutiri de impozit pe venit pentru cei cu salarii mici, reducerea TVA pentru agricultori, optimizarea numărului de plăţi fiscale pentru mediul de afaceri, asigurarea gospodăriilor din ţară cu acces la apă curentă şi la canalizare, precum şi modernizarea drumurilor locale.

 

Ce nu a realizat partidul de guvernământ din lista de promisiuni? Nu a eliminat taxele vamale pentru aducerea în ţară a bunurilor, nu a introdus impozitul unic în agricultură, nu a oferit credite garantate şi dobânzi subvenţionate gospodăriilor ţărăneşti, nu a extins gazoductul Iaşi-Ungheni la Chişinău, nu a reuşit să convingă moldovenii din diaspora să revină în ţară şi nu a atras câte un 1 miliard de euro pe an investiţii străine.

PD mai promitea în precedenta campanie electorală dublarea pensiilor şi salariilor medii, lucru pe care la fel nu l-a realizat, dar în această campanie promite că o va face-o dacă va rămâne la guvernare. Majorări de salarii şi pensii promit şi alte partide în actuala campanie. Economistul Iurie Morcotîlo de la Expert-Grup spune că aceste promisiuni trebuie privite sceptic, mai ales atunci când politicienii promit dublarea veniturilor:

 

Iurie Morcotîlo
 
Iurie Morcotîlo

 

„Orice partid care promite că într-un ciclu electoral salariile sau pensiile o să crească de două ori asta miroase mai mult a populism şi orice alegător trebuie să fie în gardă fiindcă real creşterea salariilor şi pensiilor poate să fie în jur de 20-40 la sută, dar nu de două ori aşa cum multe partide promit.”

 

În domeniul politicii externe, Partidul Democrat de guvernământ a promis apropierea de UE şi chiar aderarea la UE, creşterea sprijinului financiar venit din partea UE şi îmbunătăţirea colaborării bilaterale cu Federaţia Rusă. Niciuna din aceste trei promisiuni nu a fost onorată, a spus directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan. Relaţiile cu UE au atins un punct critic, fără precedent, mai cu seamă după schimbarea sistemului electoral şi invalidarea alegerilor din Chişinău. UE a criticat dur derapajele de la procesele democratice. Suportul financiar al UE pentru reforma justiţiei a fost sistat, iar suportul macrofinanciar a fost suspendat.

Relaţiile cu Federaţia Rusă s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, dar nu neapărat din cauza guvernării de la Chişinău, a mai spus Boţan.

 

La capitolul reglementarea conflictul transnistrean guvernarea democrată şi-a onorat în general promisiunile. A obţinut o rezoluţie a Adunării Generală ONU privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” şi a continuat aplicarea tacticii paşilor mici pentru consolidarea încrederea între cele două maluri ale Nistrului.

 

Relaţiile între cele două maluri s-au tensionat însă în ultima vreme după deschiderea unei reprezentanţe transnistrene la Moscova, a spus Igor Boţan. Concluzia expertului e că politica paşilor mici nu face decât să întărească poziţiile Tiraspolului.

Igor Boţan a anunţat că vor continua să cuantifice promisiunile principalelor partide în această campanie în scopul de educare civică şi electorală a alegătorilor.

Igor Boţan
 
Igor Boţan

 

„Astfel ca cetăţenii să nu se lase ademeniţi de promisiunile oricărui candidat, că-i de opoziţie, că-i de la guvernare, dar să aibă în vedere că aceste promisiuni stau la baza aşa-zisului contract social dintre cetăţeni şi cei care ne guvernează.”

 

Asociaţia ADEPT a monitorizat cum şi-au onorat promisiunile electorale şi partidele din precedenta guvernare, cea din perioada 2010-2014. Concluzia e că şi precedenta guvernare de coaliţie, şi actuala a democraţilor au îndeplinit doar o treime din promisiunile făcute. PD nu a comentat deocamdată concluziile monitorizării.

 


CITESTE MAI DEPARTE PE MOLDOVA.EUROPALIBERA


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn