Google+

Ce (nu) spune Ministerul Justitiei despre expertiza care amana sedintele din dosarul Sor - ZdG.MD

Desi dosarul Sor se afla de un an pe masa magistratilor de la Curtea de Apel Cahul, majoritatea sedintelor de judecata din acest dosar au fost amanate dupa ce avocatii primarului de Orhei au solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile, scrie ZdG.md

 

Nici avocaţii, nici procurorii, nu oferă însă prea multe detalii despre esenţa acestei expertize. Pentru că a trecut deja jumătate de an de când şedinţele de judecată sunt amânate pentru că expertiza nu e finalizată, am expediat o solicitare de informaţie în adresa Ministerului Justiţiei, pentru a afla care este volumul informaţiilor care vor fi analizate în cadrul expertizei, dar şi când va fi posibilă finalizarea acesteia.

 

Anterior am solicitat Procuraturii Anticorupţie să ne explice în ce constă mai exact această expertiză. De la Procuratură am aflat însă doar că expertiza presupune „analiza tuturor tranzacţiilor efectuate şi rulajele în conturi, în vederea stabilirii prejudiciului”, aceasta fiind efectuată de către experţii de la Centrul Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ).

 

Pentru că avocaţii declarau în septembrie că rezultatele expertizei ar putea fi gata în decembrie, iar acum suntem în martie, iar expertiza nu este finalizată, am solicitat Ministerului Justiţiei să ne răspundă la câteva întrebări:

 

1. Ce presupune expertiza

 

Răspunsul Ministerului Justiţiei (MJ): „Prin această întrebare nu se solicită de fapt o informaţie deţinută de autoritate publică ci o opinie cu privire la activitatea desfăşurată de o persoană care în conformitate cu legislaţia trebuie să acţioneze independent.

 

Orice intervenţie din partea autorităţilor statului în procesul de efectuare a expertizei este interzisă. Pentru a nu atinge dreptul la un proces echitabil putem menţiona doar că obiectivele generale ale expertizei judiciare economico-financiare sunt stipulate în Hotărârea Guvernului nr. 195 din 24 martie 2017, anexa nr. 1, cod 13. În privinţa expertizei acestui caz, similar altor expertize judiciare, experţii vor parcurge acelaşi algoritm:

 

1. examinarea prealabilă a obiectelor expertizei;

 

2. examinarea separată a obiectelor expertizei;

 

3. examinarea comparativă;

 

4. aprecierea rezultatelor obţinute şi formularea concluziilor la întrebările formulate de ordonator;

 

5. perfectarea raportului de expertiză cu expedierea ulterioară a ordonatorului”.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn