Google+

Prima condamnare in dosarul mitei de 1,5 milioane de lei pentru doi procurori si trei politisti. Cine sunt procurorii vizati - ZdG.md

Procuratura Anticoruptie anunta prima condamnare in dosarul mitei pentru procurori. Instanta de judecat l-a condamnat pe seful-adjunct al unei directii din cadrul Inspectoratului National de Investigatii pentru trafic de influenta. Acesta a fost condamnat la o pedeapsa sub forma de amenda in marime de 90 000 lei, scrie ZdG.md

 

Potrivit Procuraturii, poliţistul a pretins mai multe sume de bani de la un agent economic, firma căruia figura într-un dosar de evaziune fiscală. În schimbul banilor, poliţistul susţinea că va influenţa ofiţerii de investigaţie şi procurorii din cadrul oficiului Ciocana. Poliţistul şi-a recunoscut vina, iar în scopul asigurării pedepsei, instanţa de judecată a menţinut sechestrul aplicat asupra bunurilor condamnatului. Sentinţa este cu drept de apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău.

 

Poliţistul a fost condamnat în dosarul în care mai figurează încă patru persoane, printre care: doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul Ciocana, dar şi un ofiţer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana.

 

Potrivit materialelor urmăririi penale, în cursul anului trecut (2017), bănuiţii au pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenţie şi a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi, erau cercetaţi penal pentru evaziune fiscală în proporţii mari.

 

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-au returnat o parte din obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei. Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii în comun cu poliţiştii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

 

Cine sunt procurorii vizaţi

 

 În iulie curent Procuratura informa că dosarul penal în care figurează cei doi procurori este în curs de finalizare, acestora urmând să le fie înainată învinuirea. Şefa serviciului de presă al Procuraturii Anticorupţie a declarat pentru ZdG că între timp urmărirea penală pe această cauză a fost deja finalizată, fiind necesară prezentarea materialelor părţilor, examinarea eventualelor cereri şi demersuri, precum şi întocmirea rechizitoriului.

 

Roman Clim a fost numit în funcţia de procuror în Procuratura municipiului Chişinău, oficiul Ciocana, pe data de 28 decembrie 2016. Acesta este feciorul lui Eugen Clim, judecător la Curtea de Apel Chişinău şi soţul Olesei Clim, şefa direcţiei juridice de la MoldatsaPotrivit declaraţiei de venituri şi interese personale, Clim declară pentru anul 2016 un salariu de 89.503 lei. Procurorul mai spune că a primit şi 236.848  de lei de la înstrăinarea unui autoturism, precum şi 846 de roni, alocaţie pentru întreţinerea copilului, venită din România.

 

Familia Clim mai indică în declaraţie un apartament cu suprafaţa de 105 m.p. şi două autoturisme: Skoda  (an. fab. 2009) în valoare de 186 640 Lei, cumpărată în anul 2014; Hunday (an. fab. 2015) în valoare de 490 000 Lei, cumpărat în anul 2016.

 

Eugen Tifoi a fost numit în funcţia de procuror în Procuratura sectorului Ciocana, municipiul Chişinău, printr-un Ordin al Procurorului General al R. Moldova nr. 1226-p din 06 decembrie 2005.

 

În declaraţia sa pentru anul 2016, procurorul indică un venit  de 131 de mii de lei din salariu. Soţia sa, angajată la Cadastru a avut un venit salarial de 22 de mii de lei. Totodată, în declaraţia din 2015, procurorul susţine că părinţii i-au donat 42 de mii de lei, iar în 2016, a primit o donaţie de 80 de mii de lei. Eugen Tifoi declară două apartamente, unul cu suprafaţa de 47 m.p.,  cumpărat în 2002 şi altul de 93 m.p., achiziţionat în urma unui contract de investiţii semnat în 2011.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn