Google+

Nava sub pavilion moldovenesc, retinuta cu 1 400 de kg de cocaina la bord. Filip ii cere lui Gaburici sa dea explicatii. Discutii aprinse la Guvern

Pavel Filip ii cere explicatii lui Chiril Gaburici in privinta navei sub pavilion moldovenesc care a fost retinuta de autoritatile spaniole cu 1 400 de kg de cocaina.

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL RM: “Nava sub pavilionul moldovenesc care transporta cocaina, desi din acest echipaj nu facea parte moldoveni, are de suferit imaginea tarii noastre. Nu este primul caz cand avem probleme cu nave care merg sub drapelul RM.

 

Discutam despre procedura de obtinere si inregistrare a navelor sub pavilion moldovenesc, trebuie sa revenim la asta. Discutam odata, in trecut, ca trebuie sa fie implicat Ministerul de Externe. Astazi, inteleg ca nu este implicat si poate de asta avem probleme.

 

Rog, domnule Gaburici sa veniti cu informatii pentru ca vedem foarte multe speculatii. Deja am vazut ca RM transporta droguri si cocaina. Vreau sa explicati ce inseamna o nava inregistrata sub pavilionul RM si situatia reala.”

 

Chiril GABURICI, MINISTRU AL ECONOMIEI: “Nava e inregistrata de portul Giurgiulesti. Directorul companiei e o persoana originara din Georgia. Precedentul pavilion al navei este din Cipru.

 

Nava a fost inregistrata doar dupa ce a primit aviz pozitiv de la Ministerul de Externe. Imadiat ce am primit informatiile de la organele de forte care faceau controale, capetenia s-a implicat si a oferit toate informatiile.

 

Vreau sa mentionez ca RM nu are nicio atributie. Responsabilitatea ii revine armatorului si echipajului. Moldova nu va fi sanctionata in acest caz. Ceea ce tine de procedura de inregistrare se verifica identitatea bazei, inregistratorul abia dupa toate avizele le face inregistrarea. Si pentru ca nu au existat suspiciuni a fost permisa inregistrarea provizorie a acestei nave.”

 

O nava sub pavilion moldovenesc, plina cu cocaina, a fost interceptata de Politia Nationala spaniola si Agentia americana Anti-Drog (DEA) pe Atlantic, in apropiere de Insulele Canare.

 

Potrivit presei spaniole, nava cargou ce transporta aproape o tona si jumatate de cocaina a pornit la inceputul lunii octombrie din Turcia si urma sa ajunga in America Latina, fara a se opri in vreun port, iar de acolo, destinatia finala era Spania.

 

In urma unei operatiuni ample, cu implicarea agentilor Politiei Nationale spaniole, ofiterilor de la Agentia americana Anti-Drog (DEA) si reprezentantii Armatei spaniole, nava sub pavilion moldovenesc, cu denumirea Breath, a fost retinuta ieri, 23 octombrie, in apele Oceanului Atlantic, in apropiere de Insulele Canare.

 

Feribotul era incarcat cu 1 400 kg de cocaina. Zece membri ai echipajului au fost retinuti pentru trafic de droguri in proportii deosebit de mari.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn