Google+

Ce urmeaza dupa demisia anuntata de ministrul Justitiei si ce scenariu ar putea fi repetat - ZdG.md

Alexandru Tanase continua a fi ministru al Justiţiei. Mandatul acestuia va inceta doar dupa ce va fi indeplinită procedura legala privind demisia sa din functie, scrie ZdG.md.

 

În dimineaţa zilei de astăzi, 11 martie, Alexandru Tănase şi-a anunţat intenţia de a pleca din funcţia de ministru al Justiţiei. O cerere de demisie în acest sens Tănase susţine că va depune în zilele următoare. Cererea respectivă urmează a fi semnată de către premierul Pavel Filip, ulterior aceasta va ajunge pe masa şefului statului, Igor Dodon.


Potrivit art. 6 din Legea cu privire la Guvern,  fiecare membru al Guvernului  are dreptul de a demisiona din propria iniţiativă. Acelaşi articol prevede că cererea de demisie urmează a fi prezentată prim-ministrului, cel care îşi va expune acordul prin semnătură. Ulterior, premierul transmite cererea respectivă şefului statului, iar acesta emite un decret privind revocarea din funcţie.


Candidatul pentru funcţia vacantă de ministru al Justiţiei urmează a fi nominalizat de către premierul Pavel Filip şi propus preşedintelui ţării spre aprobare, în conformitate cu art. 98 din Constituţia R. Moldova: „În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”.


Până la acest moment, nici premierul Pavel Filip, nici preşedintele Igor Dodon nu au comentat anunţul lui Alexandru Tănase de a pleca din funcţia pe care o exercită mai puţin de trei luni.


„Voi semna demisia oricărui membru al Guvernului Filip. În funcţie trebuie să fie promovaţi oameni tehnocraţi, adevăraţi profesionişti, nu selectaţi pe criterii politice. Sînt gata se semnez în fiecare zi decrete de demisie a demnitarilor din această guvernare”, declara Igor Dodon la 20 aprilie 2017, după ce a semnat decretul privind revocarea lui Eduard Grama din funcţia de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, care a depus o cerere de demisie fiind vizat într-un dosar de corupţie.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn