Google+

CEC in impas? Ce urmeaza daca CSJ va mentine decizia de invalidare a alegerilor - ZdG

Curtea Suprema de Justitie (CSJ) decide astazi, 25 iunie, soarta mandatului lui Andrei Nastase, dupa ce Judecatoria Chisinau a luat hotararea de invalidare a alegerilor, iar Curtea de Apel Chisinau a mentinut decizia. Comisia Electorala Centrala (CEC) nu a putut insa sa ne ofere un raspuns exact despre actiunile ce urmeaza a fi intreprinse, in conformitate cu prevederile legale, daca instanta suprema de justitie nu va valida mandatul, mentionand ca este vorba de „o speta care nu e frecventa”.

 


Un răspuns la întrebare nu am putut afla de la Alina Rusu, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, care nu a răspuns la telefon, aflându-se într-o deplasare, scrie Ziarul de Garda.

 

Iurie Ciocan, membru al CEC, a menţionat că strategia de comunicare a instituţiei prevede că informaţiile sunt oferite pentru presă doar de persoanele abilitate să răspundă la întrebări, respectiv, ne-a recomandat să-l contactăm pe secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae. Acesta, la rândul său, ne-a informat că după luarea deciziei de către CSJ, CEC urmează să analizeze hotărârea luată şi să stabilească acţiunile ulterioare. Agrigoroae a precizat că nu există o soluţie deja stabilită.

 

Nici vicepreşedintele CEC, Rodica Ciubotaru, nu a putut să ne ofere un răspuns exact: „Să nu anticipăm evenimentele. Aşteptăm întotdeauna hotărârea definitivă a instanţei de judecată şi de vreme ce suntem organ colegial, membrii CEC se vor întruni şi vom veni cu o poziţie. Nu este o speţă frecventă, e cumva o speţă fără precedent. Vom discuta. Am şi eu o viziune, dar nu mă pot expune”.

 

Potrivit Codului Electoral, dacă în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile locale sunt declarate nevalabile sau nule, CEC dispune efectuarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate pe baza aceloraşi liste electorale, cu aceleaşi candidaturi şi cu participarea aceloraşi consilii şi birouri electorale.

 

Pe 19 iunie, Judecătoria Chişinău a luat decizia prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chişinău. La baza deciziei se află motivul agitaţiei electorale pe care ambii candidaţi ar fi făcut-o în ziua alegerilor.

 

Pe 21 iunie, Curtea de Apel a menţinut hotărârea primei instanţe.

 

La 3 iunie, Andrei Năstase a câştigat mandatul de un an la şefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi faţă de contracandidatul său, Ion Ceban.

 

Sursa articol: Ziarul de Garda


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn