Google+

Cele trei motive ale demisiei lui Dorin Chirtoaca din functia de primar al Chisinaului - Europa Libera

Nu e limpede deocamdata daca guvernarea va admite sau nu scrutinul anticipat dorit de fostul edil al capitalei moldovene, scrie europalibera.org.

 

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi-a anunţat demisia, aşa încât să forţeze organizarea unor alegeri anticipate în Chişinău, la 20 mai. Acuzat de abuz şi corupere pasivă, liberalul Chirtoacă se consideră victima unor dosare fabricate la comanda liderului PD, Vlad Plahotniuc, pentru a-l alunga de la primărie, unde s-a instalat în locul său, de peste trei luni, primăriţa interimară Silvia Radu. Astăzi, el a spus că nu mai poate reveni în funcţie din cauza uneltirilor guvernării, dar că „cetăţenii Chişinăului vor un primar ales”.

 

 Dorin Chirtoacă dă trei motive pentru retragerea sa din funcţia de edil din care a fost suspendat cu luni mai devreme la cererea procurorilor ce-l anchetează în dosarul parcărilor.

 

Mai întâi, Chirtoacă spune că a realizat că nu se va mai putea întoarce la locul de muncă, aşa cum a sperat de la început, iar s-o lase pe Silvia Radu, interimara despre care crede că a fost pusă prin eludarea legii la primărie de democraţi împreună cu socialiştii, ar însemna să le devină complici celor pe care i-a numit „uzurpatori”.

 

„Altceva decât alegeri anticipate în Chişinău nu văd ca soluţie pentru deblocarea lucrurilor,” a spus el.

 

Apoi, Dorin Chirtoacă a vorbit despre faptul că locuitorii capitalei nu merită să fie lipsiţi de dreptul de a-şi alege ei edilul:

 

„Locuitorii municipiului Chişinău, conform legii şi a bunului simţ, trebuie să aibă un reprezentant ales la primărie, bun, rău, deştept, mai puţin deştept, dar de ei hotărât, nu de dl. Plahotniuc sau de dl. Dodon. Este minimul ce le-a mai rămas. Eu am primit mandatul de la cetăţeni. Nu de la Plahotniuc, Dodon sau Leancă, toată această gaşcă putredă aflată la putere. Şi eu doar în faţa cetăţenilor răspund şi doar lor le pot da acest mandat.”

 

În sfârşit, edilul spune că dacă ar mai întârzia cu decizia, s-ar intra într-o incapacitate tehnică de declanşare a alegerilor: cu un an înainte de data viitorului scrutin, nu se pot organiza alegeri anticipate în Chişinău. Prin urmare, demisionând acum, s-ar prinde ultimul tren. De ce n-a făcut-o mai devreme, bunăoară când o astfel de solicitare sunase din gura unor politicieni din opoziţia extraparlamentară precum e Andrei Năstase, liderul DA?

 

„Era crucial ca cetăţenii să înţeleagă că este vorba despre uzurparea puterii, că este vorba despre preluarea în forţă a primăriei, că este vorba despre dictatură”, a explicat Chirtoacă, schiţând totodată şi nu gest de îndoială că scrutinul va fi admis de putere.

 

Totodată, a încercat să pareze suspiciunile, care posibil nu vor întârzia să apară, că ar intenţiona de fapt să ofere liberalilor, partidul condus de unchiul său Mihai Ghimpu şi aflat în decădere, platformă de lansare în viitoarea campanie parlamentară.

 

Pentru prima data, Chirtoacă a încercat să ofere şi o altă explicaţie a demersului lui Vlad Plahotniuc îndreptat, aşa cum afirmă, împotriva-i decât cea că a dorit să preia controlul asupra capitalei: nu i-ar fi autorizat construcţia unui hotel cu 16 nivele în grădina publică Ştefan cel Mare, în locul cafenelei Guguţă, de asta i-ar fi comandat dosarul, a pretins Chirtoacă, invocând astfel o explicaţie care există demult la nivelul speculaţiilor.

 

„Acum, vedeţi cum e: eu infractor, ca şi cum, iar el - mare conducător de stat”, a spus Chirtoacă, după care şi-a formulat mesajul-cheie:


CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPALIBERA.ORG


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn