Google+

O biserica de la noi a anulat taxele, asa ca fiecare doneaza cat poate pentru cununie, botez sau inmormantare. Este un fel de experiment - decizia va fi in vigoare 3 ani - VIDEO

O biserica de la noi a anulat taxele, asa ca fiecare doneaza cat poate pentru cununie, botez sau inmormantare. Este un fel de experiment - decizia va fi in vigoare 3 ani - VIDEO
Embed:

Chiar daca preotul bisericii din Avdarma, Gagauzia a anuntat ca a anulat taxele pentru serviciile divine, oamenii spun ca pentru pacate trebuie sa platesti, iar in cutia pentru donatii atat cat stiu ca se cuvine.

 

Intrebarea “Cat costa?” in biserica de la Avdarma nu mai este auzita incepand cu noul an.

 

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Daca pana acum aici era amenajat un spatiu de unde credinciosii puteau cumpara icoane sau lumanari, acesta a fost inlocuit. Acestia isi pot lua singuri lumanarea, iar daca platesc, ramane la discretia fiecaruia.” 

 

Potrivit angajatilor bisericii, comertul la intrarea in lacas perturba slujba.

 

”Aici la noi se vindea. Preotul facea slujba, iar aici era galagie mare.”

 

“Lasau bilete la pomenire, cumparau lumanari. Acum fiecare lasa cat poate.” 

 

Pe langa faptul ca enoriasii vor plati pentru lumanari atat cat ii lasa sufletul… sau buzunarul, acestia vor da cat pot si pentru listele de sanatate sau pomenire.

 

“A venit, a scris biletelul, pentru sanatate sau pomenire, a lasat bani pentru ajutorul bisericii. Omul e multumit si rugaciunea se face.” 

 

Si taxele pentru botez si cununie, care depaseau 500 de lei, au fost anulate, spune preotul. Totusi, comertul in casa lui Dumnezeu nu a disparut cu totul. Taraba cu articole bisericesti a fost mutata intr-o anexa.

 

Acolo pot fi gasite lumanari de la 1 leu si pana la zeci de lei, icoane din Grecia de peste 6 mii de lei, cruciulite din argint, carti si tot felul de accesorii.

 

”Sunt si de 35 de lei, dar si mai scumpe. Asortimentul e mare.” 

 

Oamenii din sat spun ca si fara taxe ei stiu cat trebuie sa plateasca pentru iertarea pacatelor.

 

“Oricum trebuie de platit pentru lumanari. Pentru pacatele noastre, cerem de la Dumnezeu sanatate. -Pentru pacate trebuie sa platim? -Desigur.” 

 

“Daca esti om credincios, poti sa ii dai preotului, fiecare cat il lasa sufletul.” 

 

 “Am fost ieri si am lasat un bilet pentru sanatate, am luat lumanari. -Si ati platit? -Nu am platit, dar stiu cat costa si am am lasat cativa lei.”

 

”De ce am mai venit la biserica, daca nu pun bani. Trebuie sa jertfesti ca sa ramai.” 

 
Parohul spune ca a putut sa renunte la taxe pentru ca biserica este sustinuta de un om de afaceri foarte bogat, originar din Avdarma.

 

“Nou alti preoti ne spun ca voi aveti sustinere, da noi nu avem”.

 

 Anularea taxelor nu este insa o decizie definitiva. Preotul le da satenilor un termen de incercare de trei ani – daca lucrurile vor merge bine, hotararea va ramane in vigoare. Daca nu, si daca intre timp se intampla ceva cu finantatorul, decizia ar putea fi revizuita.

 

Nu se poate ca omul sa vina si o data sa nu aiba bani, alta data, apoi a treia. Sa te folosesti de serviciile bisericii si sa nu platesti nu e corect. Avem cheltuieli, vrem sa fie si cald si bine, fiecare preot are familie, cu copii multi.” 

 

Am incercat sa aflam parerea Mitropoliei Moldovei despre situatia bisericii din Avdarma, dar reprezentantii institutiei pe care i-am sunat nu ne-au raspuns la telefon.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn