Google+

Cine este Recep Tayyip Erdogan, omul care conduce Turcia de peste 15 ani - ZdG.md

Pentru prima data, Recep Tayyip Erdogan (n.r.: aflat in functia de prim-ministru) a fost invitat in R. Moldova inca in anul 2014, de catre, pe atunci, omologul sau Iurie Leanca, scrie ZdG.md

 

Politicianul turc a acceptat invitaţia însă aşa şi nu a vizitat Moldova. În anul 2015, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele de atunci al R. Moldova, Nicolae Timofti, ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a anunţat despre o posibilă vizită a lui Erdogan în R. Moldova. 

 

Erdogan a fost invitat şi de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Galbur, în 2016. Şi de această dată Erdogan a acceptat invitaţia. În anul 2016 şi preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, l-a invitat pe Erdogan să viziteze R. Moldova.

 

La una dintre întâlnirile sale cu Dodon, Ambasadorul Republicii Turcia la Chişinău, Hulusi Kilic, a declarat că Erdogan a acceptat invitaţia. Presa anunţase că vizita la Chişinău a preşedintelui Turciei este planificată pentru ziua de 5 mai 2017. Mai târziu, s-a aflat că Erdogan va vizita Moldova la 27 august, pentru ca, într-un final, vizita să fie contramandată pentru luna octombrie.


Născut la 26 februarie 1954 în Istanbul,  Recep Tayyip Erdogan are patru copii: doi băieţi şi două fete. Înainte de a-şi începe cariera politică, Erdogan a jucat fotbal profesionist în cluburi precum Erokspor, Camialti şi İETT Spor.

 

În 1981 a absolvit Universitatea Marmara, facultatea de economie şi ştiinţe administrative. În perioada în care îşi făcea studiile, l-a cunoscut pe Necmettin Erbakan, un politician islamist veteran, Erdoğan a devenind activ în partidele conduse de el – în ciuda interzicerii în Turcia a partidelor politice bazate pe religie.


Susţinătorii săi spun că a îmbunătăţit economia turcă şi a introdus reforma politică. Criticii îl acuză de tendinţele autocratice, de corupţie şi extravaganţă. Erdogan este, de asemenea, criticat pentru faptul că nu a protejat drepturilor omului, a limitat libertatea de exprimare şi a încercat să contracareze identitatea seculară a Turciei.

 

Scurt istoric al activităţii politice a lui Erdogan:

 

1984: a fost ales în calitate de şef de regiune al Partidului pentru bunăstare (Refah Partisi);

 

1985: este ales şef al Refah Partisi în Istanbul şi devine membru al consiliului executiv central al partidului;

 

1994-1998: primar de Istanbul;

 

1998: Partidul pentru Bunăstare este interzis. Erdogan este închis pentru patru luni pentru „incitarea urii religioase după recitarea unui poem controversat”;

 

august 2001: devine co-fondator al partidului islamist Partidul pentru justiţie şi dezvoltare (AKP).

 

2002-2003: Erdogan câştigă majoritatea locurilor în alegerile parlamentare şi este numit prim-ministru;

 

2003-2014: prim-ministru al Turciei;


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn