Google+

Cine i-a turnat pe profesorii turci expulzati de la liceele Orizont. Care sunt probele administrate la dosar - Anticoruptie.md

Regimul Recep Erdogan i-a plasat deja in detentie pe profesorii turci expulzati din Moldova. Motivele care au stat la baza solicitarii de extradare a celor sapte se bazeaza pe probe extrem de subtiri cum ar fi denunturi ale unor oameni din Turcia facute pe numele lor, a declarat intr-un interviu pentru portalul Anticoruptie.md o sursa apropiata famiilor celor expulzati, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, din motive de securitate, noteaza Anticoruptie.

 

„Toţi sunt în Turcia. Deja sunt arestaţi preventiv şi sunt plasaţi în detenţie. Urmează să li se pregătească şi rechizitoriul, dar nu se ştie după cât timp”, ne-a declarat sursa. Supuşi presiunilor regimului Erdogan, aceştia recurg deseori la astfel de tactici pentru a-şi scăpa propria persoană de ameninţarea cu închisoarea, noteaza Anticoruptie.md.

 

Sursa ne-a mai declarat că, în cazul lui Riza Dogan (foto stânga), directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, cel care l-a denunţat drept afiliat al Mişcării clericului moderat Fetullah Gullen, este un prieten bun al acestuia din copilărie. „El nu a vrut să-i facă rău, ci, presat, s-a gândit să denunţe drept „gullenist” pe cineva din afara ţării. A crezut că acela oricum nu va avea de suferit”, a povestit sursa pentru portalul anticoruptie.md.

 

De asemenea, în cazul lui Hasan Karacaoglu, director general adjunct al aceleaşi filiale, denunţul a venit din partea cumnatei sale, soţia fratelui său, stabilită în Turcia. Motivele ar fi unele fimiliale, fiind legate de o moştenire. „El nu ştia că tocmai cumnata lui a depus aşa ceva. Când a ajuns la prima întrevedere cu avocatul său, el a aflat că a fost denunţat tocmai de cumnata lui. Denunţul acesteia este singura probă administrată la dosarul său de autorităţi.”

 

Sursa ne-a mai declarat că aceştia riscă o pedeapsă minimă de şase ani şi jumătate în cazul în care se dovedeşte că au fost afiliaţi sau au finanţat mişcărea Gullen, sau trei ani şi trei luni, doar dacă au fost simpatizaţi sau au avut legături tangenţiale.


CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn