Regimul Recep Erdogan i-a plasat deja in detentie pe profesorii turci expulzati din Moldova. Motivele care au stat la baza solicitarii de extradare a celor sapte se bazeaza pe probe extrem de subtiri cum ar fi denunturi ale unor oameni din Turcia facute pe numele lor, a declarat intr-un interviu pentru portalul Anticoruptie.md o sursa apropiata famiilor celor expulzati, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, din motive de securitate, noteaza Anticoruptie.

Publicat:12.09.2018, 07:20

„Toti sunt în Turcia. Deja sunt arestati preventiv si sunt plasati în detentie. Urmeaza sa li se pregateasca si rechizitoriul, dar nu se stie dupa cât timp”, ne-a declarat sursa. Supusi presiunilor regimului Erdogan, acestia recurg deseori la astfel de tactici pentru a-si scapa propria persoana de amenintarea cu închisoarea, noteaza Anticoruptie.md.

Sursa ne-a mai declarat ca, în cazul lui Riza Dogan (foto stânga), directorul filialei din Durlesti a Liceului Orizont, cel care l-a denuntat drept afiliat al Miscarii clericului moderat Fetullah Gullen, este un prieten bun al acestuia din copilarie. „El nu a vrut sa-i faca rau, ci, presat, s-a gândit sa denunte drept „gullenist” pe cineva din afara tarii. A crezut ca acela oricum nu va avea de suferit”, a povestit sursa pentru portalul anticoruptie.md.

De asemenea, în cazul lui Hasan Karacaoglu, director general adjunct al aceleasi filiale, denuntul a venit din partea cumnatei sale, sotia fratelui sau, stabilita în Turcia. Motivele ar fi unele fimiliale, fiind legate de o mostenire. „El nu stia ca tocmai cumnata lui a depus asa ceva. Când a ajuns la prima întrevedere cu avocatul sau, el a aflat ca a fost denuntat tocmai de cumnata lui. Denuntul acesteia este singura proba administrata la dosarul sau de autoritati.”

Sursa ne-a mai declarat ca acestia risca o pedeapsa minima de sase ani si jumatate în cazul în care se dovedeste ca au fost afiliati sau au finantat miscarea Gullen, sau trei ani si trei luni, doar daca au fost simpatizati sau au avut legaturi tangentiale.


CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD