Google+

Cine sunt judecatorii care au pus punct in dosarul Filat - ZdG.md

Punctul final in dosarul pe numele fostului premier Vladimir Filat a fost pus la 12 decembrie 2017 prin decizia unui complet de judecata format din cinci magistrati de la Curtea Suprema de Justitie (CSJ). Nicolae Gordila, Elena Covalenco, Iurie Diaconu, Liliana Catan si Ion Guzun au respins drept vadit neintemeiate recursurile in anulare declarate de parti. Altfel spus, fostul demnitar a epuizat astfel toate caile nationale de atac prin care ar fi putut obtine achitarea sau eliberarea din detentie. Urmatoarea instanta, la care spun avocatii ca vor apela, este Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CtEDO), scrie ZdG.md.

 

Apelat de ZdG pentru a solicita un comentariu al fostului premier referitor la decizia CSJ, avocatul Igor Popa nu a răspuns la telefon. Cu o zi înainte de a se pronunţa instanţa supremă de justiţie, apărătorul declara într-un interviu pentru ZdG că în cazul unei astfel de decizii, „Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO”.

 

În acelaşi interviu, Igor Popa declara că avocaţii nu au cunoscut până în ultimul moment numele judecătorilor de la CSJ în gestiunea cărora se afla dosarul.

 

„Este o practică vicioasă creată în instanţele din R. Moldova. Or, conform jurisprudenţei CtEDO, avocaţii trebuie să cunoască numele şi prenumele judecătorilor, care vor constitui completul de judecată desemnat să decidă asupra admisibilităţii în principiu a recursului în anulare. Dacă am şti cine sunt judecătorii care examinează cererea şi ar apărea anumite semne de întrebare legate de integritatea lor, ne-am rezerva dreptul să îi recuzăm”, declara la 11 decembrie avocatul lui Vlad Filat.

 

ZdG a scris anterior despre averile judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie şi imobilele în care aceştia locuiesc, constatând că majoritatea dintre aceştia preferă să locuiască în case la sol, multietajate.

 

În luna martie 2013 ZdG arăta casa de lux în care locuieşte Nicolae Gordilă, actualul vicepreşedinte al Colegiului Penal al CSJ şi unul din­tre magis­tra­ţii vizaţi într-un dosar pe care, în 2012, R. Mol­dova l-a pier­dut la CEDO.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn