Punctul final in dosarul pe numele fostului premier Vladimir Filat a fost pus la 12 decembrie 2017 prin decizia unui complet de judecata format din cinci magistrati de la Curtea Suprema de Justitie (CSJ). Nicolae Gordila, Elena Covalenco, Iurie Diaconu, Liliana Catan si Ion Guzun au respins drept vadit neintemeiate recursurile in anulare declarate de parti. Altfel spus, fostul demnitar a epuizat astfel toate caile nationale de atac prin care ar fi putut obtine achitarea sau eliberarea din detentie. Urmatoarea instanta, la care spun avocatii ca vor apela, este Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CtEDO), scrie ZdG.md.

Publicat:13.12.2017, 05:56

Apelat de ZdG pentru a solicita un comentariu al fostului premier referitor la decizia CSJ, avocatul Igor Popa nu a raspuns la telefon. Cu o zi înainte de a se pronunta instanta suprema de justitie, aparatorul declara într-un interviu pentru ZdG ca în cazul unei astfel de decizii, „Filat îsi va gasi dreptatea la CtEDO”.

În acelasi interviu, Igor Popa declara ca avocatii nu au cunoscut pâna în ultimul moment numele judecatorilor de la CSJ în gestiunea carora se afla dosarul.

„Este o practica vicioasa creata în instantele din R. Moldova. Or, conform jurisprudentei CtEDO, avocatii trebuie sa cunoasca numele si prenumele judecatorilor, care vor constitui completul de judecată desemnat să decida asupra admisibilitatii în principiu a recursului în anulare. Daca am sti cine sunt judecatorii care examineaza cererea si ar aparea anumite semne de întrebare legate de integritatea lor, ne-am rezerva dreptul sa îi recuzam”, declara la 11 decembrie avocatul lui Vlad Filat.

ZdG a scris anterior despre averile judecatorilor de la Curtea Suprema de Justitie si imobilele în care acestia locuiesc, constatând ca majoritatea dintre acestia prefera sa locuiasca în case la sol, multietajate.

În luna martie 2013 ZdG arata casa de lux în care locuieste Nicolae Gordila, actualul vicepresedinte al Colegiului Penal al CSJ si unul din­tre magis­tra­tii vizati într-un dosar pe care, în 2012, R. Mol­dova l-a pier­dut la CEDO.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZDG.MD