A trecut aproape o saptamana de cand au fost expulzati cei sapte profesori ai Liceului Orizont. Cu toate acestea, autoritatile moldovenesti nu au oferit detalii despre unde au fost dusi si ce acuzatii li se aduc. NM vorbeste pe scurt despre fiecare dintre cei sapte profesori expulzati si despre managerii liceului Orizont.

Publicat:12.09.2018, 07:41

Lista celor sapte profesori turci de la liceul Orizont, care au fost expulzati din Moldova de catre SIS:

Riza Dogan, directorul filialei din Durlesti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;

Pe paginile sale din retelele de socializare este indicat faptul ca s-a nascut în Istanbul. Are 44 de ani, dintre care peste 20 de ani a locuit în Moldova. In 1998 a absolvit Universitatea de Stat din Comrat cu o diploma în management. Dupa aceea a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova.

Dogan este casatorit si are doua fiice. Ambii copii s-au nascut in Moldova si au primit cetatenia moldoveneasca. Pe retelele de socializare a fost publicat un video în care fetele - una în limba româna, cealalta în limba rusa - au cerut sa-si întoarca tatal: "M-am nascut în Moldova si îmi place Moldova. Va rog sa-mi întoarceti tatal.

 

Sotia lui Dogan a declarat reporterilor ca dintre cei sapte deportati a fost retinut mai întâi. A parasit casa, intentionând sa mearga la lucru, când a fost prins de oameni în haine civile. În apropiere era o masina de politie, dar oamenii care locuiau în ea nu participau la detentie.

Reza Dogan a fost printre cei care, potrivit avocatilor Liceului, au solicitat azil politic în Republica Moldova. Pe pagina sa de socializare, Dogan a împartasit stirile scolare si stirile din lume. Dintre acestea, exista adesea posturi privind detentiile în Turcia si deportarea profesorilor turci din alte tari.

Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;

Hasan Karacaoglu s-a nascut în Sivas, dupa ce a locuit în Istanbul. Împreuna cu familia sa a venit în Moldova cu mai mult de 20 de ani în urma si tot timpul a lucrat la liceu. Pâna de curând a fost directorul filialei din Durlesti.

Karadjoglu are doi copii. Cea mai mare fiica a absolvit Liceul din Chisinau, apoi Universitatea Pedagogica. Dupa ce a absolvit liceul, fiul sau a mers sa studieze în SUA. 

Sotia profesorului a declarat reporterilor ca sotul ei a fost retinut pe drumul spre munca. Masina a fost oprita de politie, iar apoi oamenii aflati în stare civila, dupa cum au spus ei, au fost retinuti de Karadzhoglu. Nu au fost depuse dosare de catre cei care le-au retinut.

Karadjoglu a depus recent o cerere de azil politic în Republica Moldova. Potrivit sotiei sale, raspunsul urma sa vina pâna la sfârsitul lunii. 

Yasin Ozdil, responsabil de relatii cu publicul la aceeasi scoala, solicitant de azil politic;

S-a nascut la Adana, a absolvit scoala din Istanbul. De asemenea, el a primit studii superioare în Turcia - a absolvit Facultatea de Stiinte Pedagogice la Universitatea din Kutahya Dumlupinar. Dupa aceea a locuit o vreme în Rusia. În Moldova a trait ultimii patru sau cinci ani. Este casatorit si are doi copii - un baiat si o fata.

 Judecând dupa fotografiile pe retelele de socializare, Ozdil a calatorit mult. În ultimul an a vizitat Bruxelles, Rotterdam, Amsterdam. Ozdil a fost singurul care a reusit sa raporteze despre detentia sa. 

Pe pagina Facebook el a scris: "Au venit în casa mea ca sa ma ia pe mine. Politia, ajuta-ma. Sub acest post, au aparut imediat câteva comentarii agresive în limba turca, în care Ozdil a fost numit "terorist".

Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;

A venit în Republica Moldova din Turcia acum cinci ani împreuna cu familia. Celebi este casatorit, are trei copii - doua fete si un fiu. Cel mai tânar este în clasa a treia. El, ca majoritatea deportati, a fost retinut la Chisinau. Celebi a cerut azil politic în Moldova.

Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;

În Moldova Feridun a trait timp de 25 de ani. El este singurul dintre cei expulzati care s-a casatorit cu o moldoveanca. Tufekchi este printre cei care au cerut azil politic în Moldova.

Huseyin Bayraktar, profesor de limba turca la liceul Orizont din sectorul Ciocana al capitalei, documentat cu permis de sedere în scop de lucru;

Huseyin Bayraktar a venit în Moldova acum trei ani. Înainte de aceasta a trait în Antalya, Turcia. Hüseyin ca si Airi nu a cerut azil politic in Moldova. Acesta este cel mai tânar profesor dintre angajatii expulzati ai liceului.

Sertif AYRI, profesor de limba turca de la filiala Orizont din Balti, documentat cu permis de sedere în scop de munca."‹

Airi a venit sa lucreze în Republica Moldova acum trei ani din Turcia. Primul an el a lucrat la filiala Liceului din Durlesti, apoi a fost transferat la Balti. El nu a cerut azil politic în Moldova, deoarece credea ca unui simplu profesor nu i se prevede un pericol oarecare.


Sursa: http://newsmaker.md