Google+

Cine sunt profesorii turci, care au fost expulzati de catre SIS. Unul dintre ei a reusit sa scrie un mesaj pe facebook, in timpul retinerii: "Au venit in casa mea ca sa ma ia. Politia, ajuta-ma" - VIDEO

A trecut aproape o saptamana de cand au fost expulzati cei sapte profesori ai Liceului Orizont. Cu toate acestea, autoritatile moldovenesti nu au oferit detalii despre unde au fost dusi si ce acuzatii li se aduc. NM vorbeste pe scurt despre fiecare dintre cei sapte profesori expulzati si despre managerii liceului Orizont.

 

Lista celor sapte profesori turci de la liceul Orizont, care au fost expulzati din Moldova de catre SIS:

 

Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;

 

 

Pe paginile sale din reţelele de socializare este indicat faptul că s-a născut în Istanbul. Are 44 de ani, dintre care peste 20 de ani a locuit în Moldova. In 1998 a absolvit Universitatea de Stat din Comrat cu o diplomă în management. După aceea a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova.

 

Dogan este căsătorit si are două fiice. Ambii copii s-au nascut in Moldova si au primit cetatenia moldoveneasca. Pe reţelele de socializare a fost publicat un video în care fetele - una în limba română, cealaltă în limba rusă - au cerut să-şi întoarcă tatăl: "M-am născut în Moldova şi îmi place Moldova. Vă rog să-mi întoarceţi tatăl.

 

 

Soţia lui Dogan a declarat reporterilor că dintre cei şapte deportaţi a fost reţinut mai întâi. A părăsit casa, intenţionând să meargă la lucru, când a fost prins de oameni în haine civile. În apropiere era o maşină de poliţie, dar oamenii care locuiau în ea nu participau la detenţie.

 

Reza Dogan a fost printre cei care, potrivit avocaţilor Liceului, au solicitat azil politic în Republica Moldova. Pe pagina sa de socializare, Dogan a împărtăşit ştirile şcolare şi ştirile din lume. Dintre acestea, există adesea posturi privind detenţiile în Turcia şi deportarea profesorilor turci din alte ţări.

 

 

Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;

 

 

Hasan Karacaoglu s-a născut în Sivas, după ce a locuit în Istanbul. Împreună cu familia sa a venit în Moldova cu mai mult de 20 de ani în urmă şi tot timpul a lucrat la liceu. Până de curând a fost directorul filialei din Durleşti.

 

Karadjoglu are doi copii. Cea mai mare fiica a absolvit Liceul din Chişinău, apoi Universitatea Pedagogică. După ce a absolvit liceul, fiul său a mers să studieze în SUA. 

 

Sotia profesorului a declarat reporterilor că soţul ei a fost reţinut pe drumul spre muncă. Maşina a fost oprită de poliţie, iar apoi oamenii aflaţi în stare civilă, după cum au spus ei, au fost reţinuţi de Karadzhoglu. Nu au fost depuse dosare de către cei care le-au reţinut.

 

Karadjoglu a depus recent o cerere de azil politic în Republica Moldova. Potrivit soţiei sale, răspunsul urma să vină până la sfârşitul lunii. 

 

Yasin Ozdil, responsabil de relaţii cu publicul la aceeaşi şcoală, solicitant de azil politic;

 

 

S-a născut la Adana, a absolvit şcoala din Istanbul. De asemenea, el a primit studii superioare în Turcia - a absolvit Facultatea de Ştiinţe Pedagogice la Universitatea din Kutahya Dumlupinar. După aceea a locuit o vreme în Rusia. În Moldova a trăit ultimii patru sau cinci ani. Este căsătorit si are doi copii - un băiat şi o fată.

 

 Judecând după fotografiile pe reţelele de socializare, Ozdil a călătorit mult. În ultimul an a vizitat Bruxelles, Rotterdam, Amsterdam. Ozdil a fost singurul care a reuşit să raporteze despre detenţia sa. 

 

Pe pagina Facebook el a scris: "Au venit în casa mea ca să mă ia pe mine. Poliţia, ajută-mă. Sub acest post, au apărut imediat câteva comentarii agresive în limba turcă, în care Ozdil a fost numit "terorist".

 

 

 

Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;

A venit în Republica Moldova din Turcia acum cinci ani împreună cu familia. Celebi este căsătorit, are trei copii - două fete şi un fiu. Cel mai tânăr este în clasa a treia. El, ca majoritatea deportaţi, a fost reţinut la Chişinău. Celebi a cerut azil politic în Moldova.

 

Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;

 

 

În Moldova Feridun a trăit timp de 25 de ani. El este singurul dintre cei expulzati care s-a căsătorit cu o moldoveanca. Tufekchi este printre cei care au cerut azil politic în Moldova.

 

Huseyin Bayraktar, profesor de limba turca la liceul Orizont din sectorul Ciocana al capitalei, documentat cu permis de şedere în scop de lucru;

 

 

Huseyin Bayraktar a venit în Moldova acum trei ani. Înainte de aceasta a trăit în Antalya, Turcia. Hüseyin ca si Airi nu a cerut azil politic in Moldova. Acesta este cel mai tânăr profesor dintre angajaţii expulzaţi ai liceului.

 

Sertif AYRI, profesor de limba turcă de la filiala Orizont din Bălţi, documentat cu permis de şedere în scop de muncă.​

 

 

 

Airi a venit să lucreze în Republica Moldova acum trei ani din Turcia. Primul an el a lucrat la filiala Liceului din Durlesti, apoi a fost transferat la Balti. El nu a cerut azil politic în Moldova, deoarece credea ca unui simplu profesor nu i se prevede un pericol oarecare.


Sursa: http://newsmaker.md


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn