137 de milioane de lei din " Miliardul disparut" au fost folositi pentru procurarea sediului central ASITO din Chisinau. Banii au fost luati din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a doua credite. Dupa ce s-au plimbat prin offshore, acestia au revenit in tara sub forma unei investitii britanice. Datele Bancii Nationale arata ca cele doua credite nu au fost restituite nici pana in prezent, scrie rise.md.

Publicat:14.12.2017, 09:59

În schimb fosta cladire ASITO si-a schimbat proprietarii de câteva ori si, într-un final, a ajuns pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. Tranzactia a coincis cu vinderea unei vile pe care acelasi Russu a cedat-o unui offshore cipriot, reprezentat prin procura de Iurie Luncasu – un personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

10 noiembrie 2014. BEM ofera un credit de peste 375 de milioane de lei companiei Provoliron SRL.

11 noiembrie 2014. BEM ofera un credit de peste 50 de milioane de lei companiei Voximar Com SRL.

Creditele au fost scoase din banca atunci când „operatiunea furtul miliardului” din BEM, Banca Sociala si Unibank se apropia de apogeu. Ambele credite au fost luate de catre firme care, potrivit raportului Kroll, fac parte din grupul companiilor afiliate lui Ilan Sor, aflat atunci la conducerea BEM.

[...]

Procurorii Anticoruptie sustin ca banii au fost scosi din banca în urma unei întelegeri dintre bancherul Veaceslav Platon si Ilan Sor. În prezent, cei doi sunt condamnati, în prima instanta, pentru implicare în „furtul miliardului” din sistemul bancar. Platon a primit 18 ani de închisoare pentru spalare de bani si escrocherie, iar Sor – sapte ani si jumatate pentru abuz de încredere si spalare de bani si se afla sub control judiciar.

[...]

Dupa ce s-au plimbat prin conturile mai multor companii din Marea Britanie si din zone offshore, aproape 140 de milioane de lei din creditele BEM au ajuns pe conturile firmei britanice Calmview Service LTD. Aceasta, prin intermediul companiei Pavrapid SRL, a transferat banii companiei de asigurari ASITO SA, care atunci era controlata de omul de afaceri Veaceslav Platon.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD