Reteaua de socializare anunta ca a sters 31 de pagini, conturi si grupuri care, folosind diverse tactici, manipulau in favoarea PSD.

Publicat:08.03.2019, 08:23

Nathaniel Gleicher, şeful departamentului de Cibersecuritate al Facebook, scrie pe blogul companiei ca a descoperit o grupare în România care crease numeroase conturi de Facebook, pentru a-i pacali pe alţii cu privire la cine sunt şi ce pun la cale.

"Lucram constant pentru a detecta şi opri astfel de activitaţi, pentru ca nu vrem sa fie folosite serviciile noastre pentru a manipula lumea. Închidem aceste pagini bazându-ne pe comportamentul lor, nu pe conţinutul postat. În aceste cazuri, persoanele din spatele operaţiunii se coordonau şi foloseau conturi false, susţinând ca sunt de fapt alte persoane. Asta a fost baza pe care am acţionat”, a transmis Nathaniel Gleicher.

4 pagini, 26 de conturi şi un grup au fost închise de Facebook.

"Administratorii paginilor şi cei care creasera conturile postau, în mod obişnuit, articole politice şi ştiri locale, semnate sub un nume fals, prin care susţineau Partidul Social Democrat. Deşi oamenii din spatele conturilor au încercat sa îşi ascunda identitaţile, am descoperit ca unul dintre indivizi este asociat cu PSD”, mai transmite Nathaniel Gleicher.

Aceste pagini au platit pentru promovare pe Facebook, între decembrie 2013 şi februarie 2019, suma de aproximativ 650 de dolari.

Facebook da şi exemple de pagini care au fost închise şi ce fel de mesaje postau. În imagini se pot vedea articole prin care liderii PSD sunt laudaţi, iar cei din opoziţie, criticaţi. Una dintre paginile închise se numeşte chiar ”Anti fake news”.