Google+

Concentratia de alcool in aerul expirat de 0,15 mg/l este sau nu stare de ebrietate? Un avocat cere opinia Curtii Constitutionale - Bizlaw.md

Unele instante apreciaza concentratia de alcool in aerul expirat de 0,15 mg/l ca nefiind stare de ebrietate, iar altele ca stare de ebrietate. Avocatul unui conducator auto, prins beat la volan, a depus o sesizare la Curtea Constitutionala. Acesta le cere magistratilor sa declare neconstitutionale normele care stabilesc gradele de ebrietate alcoolica, scrie bizlaw.md

 

Potrivit informaţiilor prezentate în sesizare, la Judecătoria Bălţi, sediul Central, se află pe rol cauza contravenţională pornită împotriva unui bărbat, învinuit de comiterea contravenţiei prevăzute de art. 233 alin.

 

(1) Cod contravenţional, care prevede că, conducerea vehicolului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicole pe un termen de la 2 la 3 ani.

 

Avocatul precizează că anterior, prin hotărârea Judecătoriei Bălţi, sediul Central, procesul verbal întocmit de agentul constatator a fost anulat şi s-a încetat din lipsa faptului contravenţiei. Atunci instanţa de fond a reţinut că, potrivit Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, se stabilesc pentru conducătorii de vehicule, următoarele concentraţii maxime admisibile de alcool: în sânge – 0,3 g/l; în aerul expirat – 0,15 mg/l.

 

Totodată, la luarea deciziei s-a ţinut cont de marja de eroare care poate fi de 0,02mg/l şi care trebuie să fie în favoarea persoanei testate. Respectiv, rezultatul final în acest caz a fost calculat de 0,15 mg/l, ţinând cont că măsurătoarea efectuată de agentul constatator a arătat o alcoolemie de 0,17 mg/l.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE BIZLAW.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn