Google+

Moldova va primi 60 de milioane de euro de la Romania numai daca Guvernul va demonstra, prin fapte concrete, ca este “angajat la reforme”

Premierul moldovean a venit marti in Romania in cautarea unei solutii pentru criza politica, dar si economica, de la Chisinau.

 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip,  a ajuns marti intr-o vizita oficiala la Bucuresti, unde s-a intalnit atat cu premierul, cat si cu presedintele Romaniei.  "Romania este clar alaturi de Republica Moldova. Noi dorim sa va sprijinim in parcursul european si am convingerea ca impreuna vom gasi cele mai bune abordari", a declarat Klaus Iohannis, la inceputul intrevederii cu Pavel Filip, la Palatul Cotroceni.

 

"Ati preluat un mandat greu, intr-o perioada dificila, dar eu cred ca acest mandat greu poate sa fie si foarte frumos. Aveti o mare sansa ca prin reforme ferme si duse pana la capat sa redati Republicii Moldova stabilitate politica, economica, financiara si in definitiv sa redati cetatenilor Moldovei sentimentul de siguranta si ca exista un guvern care se ocupa de problemele Moldovei si ale moldovenilor", a spus Iohannis.

 

Presedintele a indicat ca vizita premierului moldovean la Bucuresti, de marti, reprezinta un semn de continuare a relatiei de apropiere intre Republica Moldova si Romania. "Bine ati venit! Dupa putin timp de la investire v-ati decis sa faceti o vizita la Bucuresti. Eu ma bucur ca va pot primi la Cotroceni. Este, dupa parerea mea, un semn ca doriti sa continuati relatia de apropiere intre Republica Moldova si Romania. Acest lucru ma bucura foarte mult", a afirmat seful statului.

intalnire Pavel Filip Dacian Ciolos

 

Conditii pentru ajutorul rambursabil destinat Moldovei


Premierul Dacian Ciolos a declarat marti ca Guvernul de la Bucuresti va transmite prima transa din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar dupa ce Chisinaul va lua masuri concrete de reforma. "Inainte de a livra prima transa a acestui acord, ne asteptam din partea Guvernului Republicii Moldova sa vina cu cateva masuri concrete care sa demonstreze vointa de reforma. Si i-am spus (premierului moldovean - n.r.) ca in urmatoarele zile, pana la sfarsitul saptamanii, vom veni cu o lista de cateva masuri pe care Guvernul ar putea sa le ia inainte de a transmite de la Bucuresti aceasta prima transa. Totodata, Romania doreste sa isi coordoneze sprijinul financiar rambursabil si cu Comisia Europeana si cu FMI", a spus Ciolos la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul de la Chisinau, Pavel Filip.

 

Prim-ministrul României a reiterat sprijinul tarii sale pentru Republica Moldova, inclusiv prin alocarea primei transe în valoare de 60 de milioane de euro din asistenta financiară de 150 milioane de euro, convenită anterior. Dacian Ciolos a precizat că acest lucru se va întâmpla imediat ce noul Guvern de la Chisinău va demonstra, prin fapte concrete, că este “angajat la reforme”. 

 

De asemenea, premierul roman a afirmat ca se analizeaza de catre Executivul de la Bucuresti posibilitatea acordarii "unui sprijin de urgenta pentru a ajuta cetatenii nevoiasi din Republica Moldova" sa depaseasca perioada de iarna. Este vorba despre alimente si materiale de incalzire.

 

Potrivit unor surse, pentru a primi ajutor din Romania autoritatile de la Chisinau trebuie sa numeasca un guvernator la Banca Nationala a Moldovei, sa adopte un pachet de legi anticoruptie, si unul privind legislatia financiar-bancara. In plus, guvernul Republicii Moldovei trebuie sa se intalneasca si cu o delegatie a FMI la Chisinau.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn