Google+

Consulul R. Moldova la Istanbul, banuit de coruptie si de punere in pericol a securitatii statului. Ce venituri si proprietati detine? - Anticoruptie

Consulul R. Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip a fost retinut aseara pentru 72 de ore pe Aeroportul International Chisinau. Acesta este banuit de coruptie si de punere in pericol a securitatii statului

 

Potrivit Anticoruptie.md, Veaceslav Filip a fost numit in functia de consul general al R. Moldova la Istanbul in 2012. Potrivit declaratiei de avere pentru anul trecut, diplomatul a ridicat in 2015 venituri de peste 705.000 de lei, dintre care salariul de 132.226 de lei, indemnizatie de diplomat de 507.857 de lei si o pensie de 65.761 de lei. Filip nu detine nicio proprietate nici in R. Moldova, nici in alta parte. Totusi, in declaratiile de avere pentru anii precedenti, consulul indica un apartament in Chisinau de 138 m.p., estimat la 1,8 milioane de lei, si doua automobile (Lexus LS 600 si Toyota Avensis). Bunurile au disparut insa subit din declaratiile de avere in 2014, fara a fi indicata instrainarea lor.

 

Potrivit procurorului general, interimar, Eduard Harunjen, consulul lua sute de dolari pentru a le perfecta actele unor cetateni arabi pe teritoriul tarii. 

 

 

Eduard Harunjen, PROCUROR, general interimar:"Aseara, in jurul orei 22:00 pe aeroportul Chisinau a fost retinut consulul general al RM din Istanbul. Drept temei, cauza penala a fost pornita recent initial de procurorii din Chisinau, viza o schema de escrocherie savarsita de cetateni straini, arabi. Estorca bani pentru a le facilitatea elaborarea actelor de intrare si sedere pe teritoriul RM. Prin alte cai s-a primit informatia ca se fac acte de coruptie in acest consulat. Ambele anchete au fost unite intr-o singura investigati. Fara careva reguli de securitate, erau eliberate in schimbul unor remunerari, transmiterea banilor sub control, sute de dolari. Cazul este de o rezonanta pentru securitatea nationala a RM, dam un semnal clar.Aceasta schema duce la pericolul pentru securitatea nationala a tarii."


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn