A - vine de la Alla. L - de la Lerman. Alla Lerman s-a nascut pe 11 septembrie 1977. Peste doi ani si doua luni a decedat. Mult mai tarziu, o organizatie de crima organizata a cules datele ei din cimitir si a creat o identitate falsa. Astfel, in bazele de date oficiale din Republica Moldova a aparut un nou cetatean care, in realitate, nu mai exista, scrie rise.md

Publicat:22.10.2018, 11:21Se numeste la fel – Alla Lerman. Identitatea falsa a fost inclusa în Registrul de Stat al Alegatorilor de catre autoritati.
RISE Moldova a efectuat un experiment jurnalistic prin care arata cum un cetatean inexistent are statut de alegator si drept de vot la alegerile parlamentare din iarna.

„Sunt amestecati. Aici, un evreu. Aici, un evreu… Cum o cheama? Uite aici, Allocika!”, îmi arata paznicul pe care l-am întâlnit la intrarea în Cimitirul Sfântul Lazar din Chisinau, situat pe str. Doina.

Pe o piatra funerara din granit de culoare neagra este fixata fotografia fetitei Alla Lerman, cu inscriptia în rusa – Аллочка Лерман (Allocika Lerman), 11.IX.1977 – 11.XI.1979.

În partea de jos a pietrei sta un cos din nuiele cu flori artificiale. Paznicul care ma însoteste îl studiaza: „A fost lasat aici de vreun an si ceva. Florile au fost arse de soare, dar pamântul e proaspat…”.


TRANSFORMAREA

Datele fetitei au fost furate în anul 2001 si utilizate pentru a crea o identitate falsa Annei Voiciulis, cetateana a Republicii Moldova care atunci avea în jur de 20 de ani. Detalii, AICI

Conform documentelor consultate de reporterii RISE Moldova, în anii 2000-2005 Anna Voiciulis si concubinul ei de nationalitate ucrainean, Ghenadie Haritonov, au organizat ilegal un coridor de emigrare în Germania pentru cetateni din Republica Moldova si Ucraina.


Emigrantii moldoveni si ucraineni plateau bani grei, iar la schimb primeau identitati noi, cu date de identificare furate de la evreii decedati pe teritoriul Republicii Moldova. Asta ca sa poata obtine mai usor vize pentru a calatori în Germania.

Acest „coridor de emigrare” a fost descoperit de serviciul de securitate din cadrul Ambasadei Germaniei la Chisinau, dupa ce, concubinul ucrainean al Annei Voiciulis a depus dosarul pentru o noua viza.


CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD