Google+

Cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter in Vrancea, resimtit puternic si la Chisinau: a fost urmat de doua replici - VIDEO

Cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter in Vrancea, resimtit puternic si la Chisinau: a fost urmat de doua replici - VIDEO
Embed:

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminica, 28 octombrie 2018, in zona Vrancea, dar care a fost resimtit puternic si la Chisinau.

 

Sinteza evenimentelor:

 
Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea, fiind resimţit şi în Bucureşti. A fost simţit şi în Bulgaria, Republica Moldova.


Cutremurul s-a produs în Zona seismică Vrancea, judeţul Covasna, la o adâncime de 151 de km.


A fost urmat de două replici: una de 3,1 şi alta de 3,2.


Mai mulţi oameni au suferit atacuri de panică.


ISU Bucureşti-Ilfov: Nu sunt înregistrate pagube.

 
Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de VI grade Mercalli.


Nu au fost anunţate pagube materiale sau răniţi. Alimentarea cu energie electrică a oraşului Întorsura Buzăului a fost oprită pentru scurt timp însă situaţia s-a remediat.

 UPDATE 7:00 Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Ştirile Pro TV: ”După ce s-a resimtit cutremurul, pompierii au trecut la verificările care se fac conform planului, mai ales în zonele vulnerabile, precum Centrul Vechi. Nu am primit nicio informare pe parcursul verificărilor că ar fi fost pagube.”

 

UPDATE 06:15 Servicul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în prima jumătate de oră după cutremurul cu magnitudine 5,8 din noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 de apeluri pentru atacuri de panică, după care situaţia a revenit la normal.

 

UPDATE 06:00 Două ore mai târziu, la ora 5:48 un nou cutremur a avut loc în zona Vrancea, având o magnitudine de 3,2. Conform INFP, seismul de 3,2 s-a produs la aceeaşi adâncime ca şi precedentul, respectiv 150 de km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)

 

cutremur

 

Seismul a fost urmat de o primă replică de 3,1 pe scara Richter.

 

Este cel mai puternic cutremur din România din 2014 până în prezent. 

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov informează că în urma cutremurului produs la 3,38 sunt efectuate recunoaşteri în teren pentru a identifica posibile pagube, nefiind până la acest moment înregistrate apeluri la numărul de urgenţă 112.

 

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT nu era menit să transmită alerte înaintea producerii unui cutremur, a transmis şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 

Au fost trimise echipe la verificări, nu am înregistrat niciun apel la 112 legat de pagube sau persoane care să fi suferit atacuri de panică. Putem spune că nu sunt efecte, deocamdată

 

Raportul exerciţiului SEISM 2018 nu este finalizat încă, pentru că aşteptăm rapoartele celor care au urmărit exerciţiile. Au fost identificate mai multe soluţii privind răspunsul în caz de situaţie de cutremur.

 

Sunem întotdeauna în alertă. Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informaţii înainte de cutremur, ci doar pentru situaţii de urgenţă de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înţelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur”, a precizat Raed Arafat, la Digi 24.

 

Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), a declarat, pentru Agerpres, că în primele 15 minute după producerea cutremurului au fost înregistrate 12 apeluri la numărul de urgenţă, fiind vorba de cazuri de atacuri de panică.

 

Alimentarea cu energie electrică a oraşului Întorsura Buzăului a fost întreruptă pentru scurt timp, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,8.

 

La Întorsura Buzăului a fost oprit curentul pentru puţin timp. Cei de la Electrica ne-au informat ca a fost o mică problemă, dar s-a remediat în cel mai scurt timp (...) Nu avem pagube materiale anunţate şi nici apeluri pe 112. Subunităţile noastre au aplicat procedura în caz de cutremur şi au plecat pe teren în recunoaştere pe teren”, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, Marius Tolvaj.

 

Cutremurul care s-a produs duminică dimineaţa cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea şi nu aşteptăm replici, a declarat, Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

 

Cutremurul a avut o magnitudine de 5,8 şi s-a produs la o adâncime de 151 de kilometri, intensitatea în epicentru fiind 6, una destul de mare, pentru că s-a simţit destul de bine şi la Bucureşti. Aceasta este ultima revizuire. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancei. Ultimele cutremure cu o magnitudine de peste 5 s-au produs în 2016, în septembrie şi decembrie, tot de 5,8 grade pe Richter, iar în 2018, acesta este cel mai mare.

 

Nu mai aşteptăm replici. De obicei la cutremurele de adâncimea aceasta nu prea sunt replici şi dacă sunt, ele sunt mult mai mici. În Vrancea nu sunt replici aşa cum sunt la cutremurele de suprafaţă. E important că nu s-a produs un seism de magnitudine mai mare”, a precizat Ionescu.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn