Administratia publica locala din orasul Codru, municipiul Chisinau, a oferit terenuri care valoreaza cateva zeci de mii de euro familiilor a doi fosti sefi ai Procuraturii sectorului Centru, institutie abilitata sa examineze legalitatea activitatii autoritatii publice locale, scrie ZdG.md

Publicat:24.09.2018, 07:32

Terenurile au fost oferite gratuit dupa ce câte un membru al familiilor celor doi acuzatori de stat si-au facut vize de resedinta în imobilele unui consilier local de la Codru.

Nicolae Geru a detinut functia de procuror-sef al Procuraturii Centru, municipiul Chisinau, în perioada 2006-2017. În februarie 2017, acesta a fost delegat în functia de procuror-sef al Procuraturii Dubasari. Ion Dulgheru a fost adjunctul lui Nicolae Geru în anii 2010-2017, iar acum este procuror în cadrul Procuraturii Chisinau, acolo unde activeaza si fratele sau, Andrei Dulgheru. Conform competentelor teritoriale, Procuratura Centru din mun. Chisinau a fost institutia abilitata prin lege sa examineze plângerile cetatenilor de la Codru, inclusiv cele care vizeaza administratia publica locala.

Vedeti si varianta video a subiectului:Terenuri pentru familiile Geru si Dulgheru în aceeasi zi

Nicolae Geru a ocupat functia de procuror al Procuraturii sectorului Centru, Chisinau în perioada 2006-2017. Acum este procurorul sef al Procuraturii r. Dubasari.

În mai 2015, prin deciziile Consiliului orasului Codru, localitate aflata în coasta Chisinaului, familia procurorului Nicolae Geru a primit un teren cu o suprafata de aproape 6 ari pe str. Andrei Vînaru, într-un sector de elita al localitatii, unde detin imobile alti fosti sau actuali procurori, dar si liderul Partidului DA, Andrei Nastase.

În aceeasi zi, de un teren cu o suprafata similara a beneficiat si familia Dulgheru. Bunul imobil a fost înregistrat pe numele familiei fratelui lui Ion Dulgheru, Andrei, si el procuror, pe atunci în cadrul Procuraturii Râscani din Chisinau.

Potrivit informatiilor cadastrale, în aceeasi zi, la 21 august 2015, familiilor Dulgheru si Geru le-au fost eliberate titlurile de autentificare a dreptului detinatorilor de teren. Conform preturilor de piata, lotul familiei Geru ar valora aproximativ un milion de lei (50 de mii de euro), iar cel al familiei Dulgheru între 400 si 500 de mii de lei (20-25 mii de euro).

Vizele de resedinta ale sotiilor din imobilele unui consilier local

 Pâna în 2016, pentru a obtine un teren pentru constructii la Codru, trebuia sa te înscrii într-o lista de asteptare, care numara câteva mii de persoane. Regulamentul aprobat de Consiliu stabilea si criteriile esentiale pe care trebuia sa le îndeplineasca cel care aspira la un lot pentru constructii: sa fie din or. Codru, sa fie familie nou-întemeiata si sa nu detina alte proprietati.

Andrei Dulgheru si sotia sa, Cristina, angajata ca economist la compania Air Moldova.

Cum a fost posibil ca familiile Dulgheru si Geru sa beneficieze de terenuri gratuite, desi nu locuiesc la Codru? Pâna a depune o cerere pentru a obtine loturi pentru constructii, Victoria Geru, sotia lui Nicolae Geru, si-a schimbat viza de resedinta într-o casa de pe str. Sf. Nicolai, or. Codru. Conform datelor cadastrale, imobilul apartine consilierului local Serghei Diacov.

În aceeasi perioada, si-a schimbat viza de resedinta si Cristina Dulgheru, sotia lui Andrei Dulgheru. Si aceasta si-a mutat resedinta într-un imobil de la Codru, care la fel apartine consilierului Diacov, amplasat pe str. Plaiului. Daca Victoria Geru are viza de resedinta chiar în casa unde locuieste familia Diacov, atunci Cristina Dulgheru are viza de resedinta într-o încapere comerciala, unde îsi desfasoara activitatea firmele familiei Diacov.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZdG.MD