Google+

„Daruri” pentru procurorii care imi verifica activitatea - ZdG.md

Administratia publica locala din orasul Codru, municipiul Chisinau, a oferit terenuri care valoreaza cateva zeci de mii de euro familiilor a doi fosti sefi ai Procuraturii sectorului Centru, institutie abilitata sa examineze legalitatea activitatii autoritatii publice locale, scrie ZdG.md

 

Terenurile au fost oferite gratuit după ce câte un membru al familiilor celor doi acuzatori de stat şi-au făcut vize de reşedinţă în imobilele unui consilier local de la Codru.

 

Nicolae Geru a deţinut funcţia de procuror-şef al Procuraturii Centru, municipiul Chişinău, în perioada 2006-2017. În februarie 2017, acesta a fost delegat în funcţia de procuror-şef al Procuraturii Dubăsari. Ion Dulgheru a fost adjunctul lui Nicolae Geru în anii 2010-2017, iar acum este procuror în cadrul Procuraturii Chişinău, acolo unde activează şi fratele său, Andrei Dulgheru. Conform competenţelor teritoriale, Procuratura Centru din mun. Chişinău a fost instituţia abilitată prin lege să examineze plângerile cetăţenilor de la Codru, inclusiv cele care vizează administraţia publică locală.

 

Vedeţi şi varianta video a subiectului:

 

 Terenuri pentru familiile Geru şi Dulgheru în aceeaşi zi

 

Nicolae Geru a ocupat funcţia de procuror al Procuraturii sectorului Centru, Chişinău în perioada 2006-2017. Acum este procurorul şef al Procuraturii r. Dubăsari.

 

În mai 2015, prin deciziile Consiliului oraşului Codru, localitate aflată în coasta Chişinăului, familia procurorului Nicolae Geru a primit un teren cu o suprafaţă de aproape 6 ari pe str. Andrei Vînaru, într-un sector de elită al localităţii, unde deţin imobile alţi foşti sau actuali procurori, dar şi liderul Partidului DA, Andrei Năstase.

 

În aceeaşi zi, de un teren cu o suprafaţă similară a beneficiat şi familia Dulgheru. Bunul imobil a fost înregistrat pe numele familiei fratelui lui Ion Dulgheru, Andrei, şi el procuror, pe atunci în cadrul Procuraturii Râşcani din Chişinău.

 

Potrivit informaţiilor cadastrale, în aceeaşi zi, la 21 august 2015, familiilor Dulgheru şi Geru le-au fost eliberate titlurile de autentificare a dreptului deţinătorilor de teren. Conform preţurilor de piaţă, lotul familiei Geru ar valora aproximativ un milion de lei (50 de mii de euro), iar cel al familiei Dulgheru între 400 şi 500 de mii de lei (20-25 mii de euro).

 

Vizele de reşedinţă ale soţiilor din imobilele unui consilier local

 

 Până în 2016, pentru a obţine un teren pentru construcţii la Codru, trebuia să te înscrii într-o listă de aşteptare, care număra câteva mii de persoane. Regulamentul aprobat de Consiliu stabilea şi criteriile esenţiale pe care trebuia să le îndeplinească cel care aspira la un lot pentru construcţii: să fie din or. Codru, să fie familie nou-întemeiată şi să nu deţină alte proprietăţi.

 

Andrei Dulgheru şi soţia sa, Cristina, angajată ca economist la compania Air Moldova.

 

Cum a fost posibil ca familiile Dulgheru şi Geru să beneficieze de terenuri gratuite, deşi nu locuiesc la Codru? Până a depune o cerere pentru a obţine loturi pentru construcţii, Victoria Geru, soţia lui Nicolae Geru, şi-a schimbat viza de reşedinţă într-o casă de pe str. Sf. Nicolai, or. Codru. Conform datelor cadastrale, imobilul aparţine consilierului local Serghei Diacov.

 

În aceeaşi perioadă, şi-a schimbat viza de reşedinţă şi Cristina Dulgheru, soţia lui Andrei Dulgheru. Şi aceasta şi-a mutat reşedinţa într-un imobil de la Codru, care la fel aparţine consilierului Diacov, amplasat pe str. Plaiului. Dacă Victoria Geru are viza de reşedinţă chiar în casa unde locuieşte familia Diacov, atunci Cristina Dulgheru are viza de reşedinţă într-o încăpere comercială, unde îşi desfăşoară activitatea firmele familiei Diacov.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZdG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn