Google+

De ce s-au speriat judecatorii. Motivul pentru care 7 magistrati si-au dat demisia - ZdG.md

Opt judecatori, dintre care cinci de la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) au depus, in ultima saptamana, cereri de demisie din functie. Unul dintre ei s-a razgandit, astfel ca marti, sase noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demisiile a sapte magistrati. Ar putea urma si alte plecari, inclusiv din randul angajatilor instantelor, care sustin ca, dupa reforma salariala, au fost informati ca vor primi mai putini bani. Temerea acestora este insa negata de reprezentantii Ministerului Finantelor, care sustin ca nu vor exista bugetari care sa primeasca in 2019 mai putini bani decat in acest an, 2018, scrie ZdG.mdIniţial, a depus cerere pentru a pleca din sistemul judecătoresc şi magistrata Victoria Sanduţa, de la Judecătoria Chişinău, însă aceasta şi-a retras-o în dimineaţa şedinţei Consiliului.Cine sunt judecătorii care au demisionat

 

Au demisionat însă alţi doi judecători din prima instanţă, Valentina Criucicova, cea care deţinea, din anul 2015, funcţia de preşedintă a Judecătoriei Călăraşi, şi Ion Cojocari, magistrat la Judecătoria Comrat din luna decembrie 2017. Cojocari a mai avut o tentativă de a pleca din sistem în luna iulie, însă atunci s-a răzgândit.

 

Cei cinci judecători de la CSJ care au depus cereri de demisie, acceptate de CSM, au în spate decenii de activitate în sistemul judecătoresc. Tatiana Vieru, de exemplu, era vicepreşedinta CSJ, numită în această funcţie în luna decembrie 2016. Vieru era însă judecătoare din anul 1982, fiind numită la CSJ în anul 2003.

 

Conform unor calcule efectuate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), aceasta urma să atingă vârsta de pensionare în 2019. Şi colegul ei, Valeriu Doagă, în vârstă de 64 de ani, care activa în sistemul judecătoresc din anul 1984, urma să plece la pensie anul viitor, la fel ca Iulia Sârcu, judecătoare din anul 1991.

 

În 2020 urma să plece la pensie Dumitru Visternicean, un alt magistrat căruia CSM i-a acceptat cererea de demisie din funcţie. Visternicean era judecător din 1982, iar la CSJ activa din 1999, cu mai multe pauze în care a fost detaşat la CSM. Elena Covalenco, a cincea judecătoare de la CSJ care şi-a anunţat plecarea din sistem urma să atingă vârsta de pensionare mai târziu, în 2023. Ea activa în funcţie din 1996, iar la CSJ era din 2008.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn