Google+

De la bomboane la tigari; de la IT la premier - Cu ce rezultate se poate lauda Pavel Filip / Mold-street

Democratul Pavel Filip este candidatul desemnat la functia de presedinte, prin decretul presedintelui Nicolae Tmofti din 15 ianuarie. Mold-street.com a facut un scurt bilant al activitatii acestuia din postura de manager si ministru al Tehnologiei Informatiei.

 

Din datele biografice disponibile şi din sursele deschise rezultă că Filip a muncit timp circa 17 ani (1991-2008) la fabrica Bucuria, pornind de la şef al secţiei compresoare, apoi director secţie producere, inginer-şef şi director general adjunct pentru producţie şi tehnologie.

 

În 2001, după ce fostul director general Vasile Tarlev a ajuns premier, Pavel Filip este promovat in funcţia de manager, scrie sursa.

 

Filip şi scandalul de la Bucuria 

 

Startul activităţii de manager general a lui Filip a coincis cu un conflict intre proprietarii SA Bucuria şi premierul de atunci Vasile Tarlev, legat de un credit de circa două milioane de dolari acordat de Moldindconbank firmei Feodosia SRL pentru procurarea unui pachet de 28% de acţiuni, dar care a fost garantat de intreprindere. 

Tarlev care a semnat scrisoarea de garanţie in baza căreia Moldindconbank a acordat creditul firmei Feodosia, a fost acuzat că nu a fost imputernicit pentru o astfel de operaţiune şi că ar fi deturnat banii. În acelaşi timp Vasile Tarlev susţinea că totul a fost legal, iar imprumutul era destinat pentru a procura pachetul majoritar de acţiuni de 68% de către colectiv. 

"Atunci am propus colectivului să răscumpărăm aceste acţiuni, iar intreprinderea să devină fabrică populară", aşa ca „Ionel". Am convins acţionarii să ne văndă pachetul, care costa 14 milioane de dolari, cu numai 2,1 milioane. Dacă luam banii din mijloacele circulante ale fabricii, ii paralizam activitatea. Am decis să luăm creditul şi, pe parcursul a şapte-zece ani, să-l restituim şi să devenim o fabrică populară". După ce am plecat de la „Bucuria", lucrul n-a fost dus pănă la capăt. Noua conducere a hotărăt ca alţii să intoarcă creditul. Ei au şi devenit acţionari. Tarlev nu a pus măna pe nici un bănuţ la „Bucuria", susţinea Vasile Tarlev într-un interviu pentru Timpul. 

A urmat şi procese in instanţe, iar Pavel Filip l-a acuzat chiar pe Vasile Tarlev că a incălcat legea, aducând prejudicii de milioane SA Bucuria şi că ar fi făcut presiuni asupra judecătorilor ca aceştia să adopte deciziile convenabile. 

La finele 2002, Curtea Supremă de Justiţie a decis că semnătura lui Tarlev sub scrisoarea de garanţie este valabilă şi că Bucuria trebuie să returneze banii.

În final Moldindconbank a devenit acţionar la Bucuria, transmiţând pachetul la Fucsia LTD din insulele Mauriciu, firmă controlată de oligarhul rus Ralif Safin şi feciorul său Murat Safin. 

Curios este că in pofida scandalului şi relaţilor de conflict cu premierul de atunci Vasile Tarlev, fabrica Bucuria a avut o evoluţie ascendentă a veniturilor şi profiturilor in perioada 2001-2008, căt manager a fost Pavel Filip. Astfel dacă in anul 2000, Bucuria a raportat un venit de 103 milioane de lei şi profit de circa 4 milioane de lei, apoi in 2003, vânzările au ajuns la 200 de milioane de lei, iar profitul la 17 milioane de lei. 

[...]

Epopeia Tutun-CTC

[...]

Ministru IT intr-o tara agrara

 

Citeste materialul integral pe mold-street.com.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn