Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat astazi, 13 noiembrie, cererile de demisie a cinci judecatori, dintre care doi sunt de la Curtea de Apel Chisinau, scrie ZdG.md

Publicat:13.11.2018, 11:57

Acum o saptamâna, alti sapte judecatori au demisionat. Potrivit presedintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecatori ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micsorarea salariilor pentru judecatori, lucru infirmat de ministrul Finantelor, Octavian Armasu, care sustine ca niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decât în prezent, în urma reformei salarizarii.


Tudor Berdila si-a început cariera de judecator în anul 2006 la Judecatoria Cantemir. În 2009 a fost numit în functia de presedinte al Judecatoriei Cantemir pe un termen de patru ani. Ulterior, în 2014, Tudor Berdila a fost numit pe un termen de înca patru ani în functia de presedinte al Judecatoriei Cantemir.

În ultimii patru ani Marina Galupa a facut justitie la Judecatoria Leova si Curtea de Apel Comrat. Anterior, a activat în calitate de avocata, jurista la Primaria Cahul si la în cadrul proiectul „Clinica Juridica” a AO Pro Cetatean. Roba de magistrat însa, Galupa a purtat si între 1991-2002, potrivit informatiilor de pe magistrat.md, când a detinut functii la Judecatoria Cahul si Tribunalul Cahul.

Ludmila Ous, a fost retinuta la 23 octombrie, curent, în dosarul mitei pentru judecatori, împreuna cu alte patru judecatoare. Ous a facut parte din completul de judecatori de la Curtea de Apel Chisinau, care în noiembrie 2016 au hotarât sa mentina condamnarea fostului premier, Vlad Filat.

O alta judecatoare de la Curtea de Apel Chisinau care si-a depus astazi cererea de demisie este Maria Moraru. Cariera Mariei Moraru în functia de magistrata a început în 1987. În 2002 Moraru a fost numita în functia de judecatoare pâna la atingerea plafonului de vârsta.

Cea de-a cincea cerere de demisie a fost depusa de judecatoarea Ana Albu, de la Curtea de Apel Balti. Albu si-a început cariera de magistrata în 2003, când a fost numita în functia de judecator la Judecatoria mun. Balti, pe un termen de 5 ani, iar ulterior în 2009 – pâna la atingerea plafonului de vârsta. Din 2010, Ana Albu activeaza în functia de judecatoare la Curtea de Apel Balti. Judecatoarea Ana Albu a intentionat anterior sa plece din sistemul judiciar în anul 2016, dupa ce a fost facut public un proiect de lege prin care judecatorilor urma sa li se retraga privilegiile de care beneficiaza în prezent la pensionare. Ulterior, însa, judecatoarea si-a retras cererea de demisie.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZdG.MD