Google+

Detalii din dosarul lui Vlad Filat la CtEDO. Anuntul facut de avocatul fostului premier \ DOC

Plangerile fostului premier Vlad Filat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului vor fi examinate in mod prioritar. Despre asta anunta intr-o postare pe Facebook avocatul acestuia Victor Munteanu.

 


"Plângerile depuse de Vlad Filat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) vor fi examinate în mod prioritar 
Recent, avocatul Victor Munteanu a depus o cerere la CtEDO în interesele lui Vlad Filat, prin care a solicitat prioritizarea examinării plângerilor depuse la Curtea din Strasbourg. 

 

Pe data de 9 ianuarie 2019, Preşedintele Secţiunii II l-a informat pe reprezentantul lui Vlad Filat despre faptul că a acceptat solicitarea depusă şi a decis examinarea ambelor cereri în mod prioritar.

Potrivit prevederilor Regulii 41 din Regulamentul CtEDO, la examinarea cererilor, Curtea va lua în consideraţie importanţa şi urgenţa problemelor invocate de reclamanţi. În cazul cererilor lui Vlad Filat, Preşedintele Secţiunii II a decis ca plângerile invocate să fie tratate în mod prioritar. 

 

Vlad Filat a fost reţinut în clădirea Parlamentului Republicii Moldova pe data de 15 octombrie 2015, contrar normelor prevăzute de legislaţie. A urmat o execuţie publică, care a avut ca finalitate aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cadrul unui proces de judecată, pe care organismele internaţionale l-au apreciat drept ”proces motivat politic” şi ”justiţie selectivă”. Sentinţa lui Vlad Filat nu s-a bazat pe probe obiective, condamnarea acestuia la închisoare a avut ca temei, fie declaraţiile unor persoane aflate sub presiunea dosarelor penale, fie riscul condamnării acestora. În acest sens, Vladimir Filat a depus două cereri la Curtea europeană a drepturilor omului în care a invocat încălcarea mai multor drepturi protejate de Convenţia europeană, printre care dreptul la libertate şi siguranţă, condiţiile de detenţie, dreptul la un proces echitabil, lipsirea de mandatul de deputat înainte de decizia Curţii Supreme de Justiţie, caracterul politic al dosarului penal în privinţa sa.

 

Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat", a scris avocatul pe pagina sa de facebook.

 

 

 

Avocatul sustine ca saptamana trecuta a fost informat ca instanta europeana a acceptat solicitarea depusa si a decis examinarea ambelor cereri.

 

In vara anului 2016, dupa un proces cu usile inchise, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si corupere pasiva.

 

Filat a fost retinut in octombrie 2015, dupa autodenuntul facut de Ilan Sor, care spunea ca i-ar fi oferit lui Filat mita in suma de 250 de milioane de dolari.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn