Presedintele ucrainean in exercitiu, Petro Porosenko, s-a exprimat duminica in fata miilor sai de simpatizanti in incinta unui stadion, unde il invitase pentru o dezbatere pe rivalul sau in cursa pentru alegerile prezidentiale, actorul Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Publicat:15.04.2019, 13:02

O scena cu doua pupitre purtand numele fiecaruia dintre cei doi candidati fusese instalata in perspectiva dezbaterii in centrul de presa al stadionului olimpic din Kiev, cel mai mare din aceasta tara aflata la portile UE.

Afara, mii de sustinatori ai presedintelui ii scandau numele si il chemau pe Zelenski sa vina la dezbatere, dar degeaba.

Petro Porosenko, 53 de ani, l-a acuzat pe adversarul sau, de 41 de ani, un novice in politica, ca vrea sa evite intrebarile dificile.

El a afirmat ca va respecta "vointa poporului ucrainean" in cazul victoriei lui Volodimir Zelenski in cursul celui de-al doilea tur de scrutin, programat duminica viitoare.

Zelenski, care interpreteaza rolul unui presedinte intr-un serial televizat, este creditat cu 61% din intentiile de vot, fata de 24% in favoarea lui Porosenko, potrivit unui sondaj publicat joi.

In cursul primului tur al alegerilor de la sfarsitul lunii martie, actorul castigase peste 30% din sufragii, fata de 16% cat acumulase presedintele in exercitiu.

"Nu-mi place faptul ca aceasta campanie prezidentiala seamana cu un film mut", a ironizat duminica seful statului ucrainean, alaturi de pupitrul gol al lui Zelenski.

"Trebuie sa o spun: viitorul Ucrainei este in pericol!", a spus el la sfarsitul acestui discurs de o ora, urmat de o baie de multime.

In primul tur, campania capatase un ton mai agresiv, candidatii facand schimb de insulte si provocari, intr-o tara aflata in cea mai grava criza de la declararea independentei sale in 1991.

Sosirea prooccidentalilor la putere in 2014 a fost urmata de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si de un conflict cu separatistii prorusi in estul tarii, soldat cu aproape 13.000 de morti.

In timp ce Porosenko se prezinta drept un adversar al Rusiei lui Vladimir Putin, Zelenski, care si-a desfasurat campania in special prin retelele de socializare, isi bazeaza popularitatea pe criticile aduse ritmului lent al reformelor si ineficienta luptei anticoruptie.

Dupa ce au trecut fiecare prin teste de depistare a drogurilor si alcoolului in organism, cei doi candidati s-au ciondanit indelung cu privire la organizarea unei dezbateri.

"Nu-ti fie teama!", ii repetase Porosenko adversarului sau, in timp ce acesta s-a declarat pregatit pentru o dezbatere vineri, 19 aprilie, cu doua zile inaintea scrutinului.