Google+

Facebook, dintr-o retea de comunicare, se transforma simultan intr-un cimitir virtual. Conturile persoanelor care si-au pierdut viata raman valabile si chiar primesc statut de profil memorial. Cum se intampla asta - VIDEO

Facebook, dintr-o retea de comunicare, se transforma simultan intr-un cimitir virtual. Conturile persoanelor care si-au pierdut viata raman valabile si chiar primesc statut de profil memorial. Cum se intampla asta - VIDEO
Embed:

Facebook, dintr-o retea de comunicare, se transforma simultan intr-un cimitir virtual. Conturile persoanelor care si-au pierdut viata raman valabile si chiar primesc statut de profil memorial. Asta numai daca cel care a murit a avut in grija din timp sa lasa un mostenitor care sa ii gestioneze datele. Intram intr-o noua era vituala, cred specialistii in retele sociale, care observa ca astfel de miscari postmortem devin tot mai populare.

 

La inceputul anului trecut, Nelu Stratan, fratele interpretului Pavel Stratan, a trecut in nefiinta. La un an de la cumplita veste, profilul acestuia inca mai e accesibil pe facebook. A obtinut intre timp statutul “in memoriam”.

 

Vadim CUSNIR, SPECIALIST SOCIAL MEDIA: “Odata ce l-ai raportat ca fiind persoana decedata, el primeste statutul in memoriam si din numele acestui cont nu mai vin notificari, precum data de nastere, cand a fost nascut. El devine inactiv, insa prietenii pot comenta, pot publica in pagina acestuia.”

 

Nu stim cine s-a ocupat de asta, intrucat astazi Pavel Stratan a refuzat sa discute la acest subiect. Politica facebook spune insa ca poti sa raportezi administratorilor retelei ca ruda a murit, prezentand o copie a certificatului de deces si o dovada legala ca ai legatura cu raposatul. 

 

Vadim CUSNIR, SPECIALIST SOCIAL MEDIA: “Primesti acces la cont, insa nu si la mesaje. Deseori se intampla ca lumea da in judecata vrea sa obtina acces si la mesaje, insa facebook e foarte strict la confidentialitate.”

 

Se intampla ca defunctul sa isi fi asigurat din timp un contact mostenitor care sa-i gestioneze profilul.

 

Vadim CUSNIR, SPECIALIST SOCIAL MEDIA: “Deci ii vine un mesaj de instiintare automat precum ca salut, te-am ales pe tine mostenitor, vei raspunde de contul meu in caz ca ceva mi se intampla.”

 

Contact mostenitorul are acces la postari, poate raspunde la cererile de prietenie, poate schimba poza de profil si distribui altele, fara insa a intra in sectiunea mesajelor private. Mai mult, poate solicita stergerea definitiva a contului.

 

Pentru ca totusi sa aiba acces la conversatiile raposatului, mostenitorul va trebui sa arate un testament valabil sau alt act juridic care sa ateste consimtamantul defunctului. Cont memoriam a devenit si profilul Cristinei Parhomenco, adolescenta din Straseni ucisa de patru minori. Odnoklassniki sau Instagram nu au deocamdata aceasta optiune, urmand ca cei interesati sa ia legatura cu administratia retelei pentru a cere stergerea profilului.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn