Google+

VIDEO - Facturile la lumina pentru ianuarie i-au speriat pe consumatori: majoritatea a crezut ca de vina sunt majorarile din ultima perioada. Explicatia furnizorului

VIDEO - Facturile la lumina pentru ianuarie i-au speriat pe consumatori: majoritatea a crezut ca de vina sunt majorarile din ultima perioada. Explicatia furnizorului
Embed:

De parca scumpirile nu erau de ajuns. Facturile la lumina pentru luna ianuarie i-au speriat pe consumatori. Majoritatea a crezut ca de vina sunt majorarile din ultima perioada. Furnizorul de energie a facut lumina - din cauza sarbatorilor de iarna perioada de facturare difera de celelalte luni.


Svetlana Chirilov este in concediu de ingrijire a copilului, iar de facturi tot ea se ingrijeste. In acesta luna, chitanta la lumina a cazut ca o piatra de moara. 


Svetlana CHIRILOV, CASNICA: “Incercam sa mai economisim, uitati, am pus becuri econome. Avem grija sa stingem lumina.// Incearca si nu o plateste, imediat ti-o taie.”


Asa ca toate veniturile pe care le are familia sunt repartizate, in primul rand, pentru achitarea facturilor.


Svetlana CHIRILOV, CASNICA: “Cand ati fost ultima data intr-o vacanta? Cred ca de vreo trei ani.”


Oamenii spun ca platile pentru intretinere devin tot mai greu de onorat. Totusi, mai bine sarac decat dator la stat, cred unii.

“Iaca uitati-va, peste 300 de lei. Si eu am pensia 800 de lei, dar eu mai am si altele de platit. Nici nu mai stiu cum sa ma descurc.”


“Cu greu ne descurca, dar achit, ma tem sa nu-mi ia apartamentul.”


„Luna trecută a fost 477 de lei, acum sunt 622, uitaţi-vă.”


Facturile la lumina devin o povara si pentru institutii.


Tatiana GOGU, DIRECTOARE LICEUL TRAIAN: “Vedeti, la geam lumina e stinsa, aici pe mijloc si la perete le includem.”


La liceul Traian din capitala, ca in marea majoritate, bugetul e repartizat foarte clar- banii se duc, in primul rand, pentru salarizare si intretinere, iar daca mai ramane ceva se face modernizarea. Totusi, facturile la lumina nu sunt deloc de neglijat pentru o institutie care este la autofinantare.


Tatiana GOGU, DIRECTOARE LICEUL TRAIAN: “Pentru luna ianuarie, anul trecut am avut de achitat 23 de mii, pentru aceeasi luna, anul 2016- 32 de mii de lei. Adica diferenta e destul de mare. Dar incercam sa nu economisim pe seama elevilor.”


Potrivit furnizorului de energie, facturile pentru luna ianuarie sunt mai mari nu doar din cauza majorarii tarifelor, dar si pentru ca perioada de facturare a fost mai mare.


Vasile GRIBINCEA, ŞEF SERVICIUL DE PRESĂ, GAS NATURAL FENOSA: “Extinderea perioadei de facturare se datoreaza schimbarii graficului de citire a contoarelor, in legatura cu faptul ca in luna ianuarie am avut mai multe sarbatori.”


Energia electrica s-a scumpit in luna noiembrie a anului trecut. Daca pana atunci, consumatorii casnici ai Gas Natural Fenosa achitau un tarif de 1 leu si 58 de bani pentru un kw/ora, acum, acestia platesc, 2 lei si 16 bani.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn