Pedagogii nu vor o minivacanta de noua zile la sfarsitul lui august. Acestia spun ca nimeni nu i-a consultat in aceasta privinta. Angajatii din educatie sustin ca trebuie sa se pregateasca pentru noul an de studii si ca oricum vor veni la serviciu.

Publicat:16.08.2018, 09:27

Ghenadie DONOS, PRESEDINTELE FEDERATIEI SINDICALE A EDUCATIEI SI STIINTEI: “Sistemul educational este un sistem specific. Pe 28, 29, 30 avem activitati planificate conferinte, ateliere de lucru, de pregatire pentru anul scolar. Multe intitutii trebuie sa  incheie lucrarile de reparatie.“ 

Propunerea facuta Guvernului de Confederatia Nationala a Sindicatelor de a oferi o minivacanta de noua zile la sfarsitul lunii august pentru bugetari, a starnit indignarea angajatilor din invatamant. Presedintele Federatiei Sindicale a Educatiei sustine ca aceasta vacanta este inoportuna. Asta pentru ca profesorii au acum de lucru.

Ghenadie DONOS, PRESEDINTELE FEDERATIEI SINDICALE A EDUCATIEI SI STIINTEI: “Problema recuperarii este dureros primita pentru ca zilele de sambata, daca lucram 5 zile si a sasea lucram eficienta nu este la nivel. Daca am fi consulati atunci ne-am fi exprimat dezacordul, deoarece nu am fost consulati.”

Presedintele Confederatiei Nationale nu neaga acest lucru si sustine ca 90 la suta din sindicate au sutinut initiativa, in afara de cel al educatiei si cel din domeniul energetic. 

Alexandra DONOS, DIRECTOR-ADJUNCT, LICEUL SPIRU HARET: “Aceasta vacanta in cadrul unei vacante mari ar dezorganiza elevii care se incep a mobiliza, cat si parintii.”

Profesorii sustin ca cele trei zile care ar  trebui sa fie ulteior recuperate le vor aglomera orarul. 

Alexandra DONOS, DIRECTOR-ADJUNCT, LICEUL SPIRU HARET: “Recuperarile vor fi destul de obositoare si va obosi copilul, profesorul. La inceput de an scolar trebuie sa luam incet. Nu."

Reprezentantii sindicatelor au inaintat Guvernului o solicitare in care cer pentru bugetari mai mult de o saptamana libera in perioada sarbatorilor nationale de la sfarsitul lunii august.

Documentul prevede ca in perioada 25 august - 2 septembrie toate zilele sa fie de odihna, iar cele de 28, 29 si 30 august sa fie recuperate ulterior, pe parcursul anului. Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale a propus spre dezbateri acest subiect, iar saptamana viitoare guvernul urmeaza sa ia o hotarare.