Ferestrele vechi din Chisinau si din Lyon, la o singura expozitie. Un fotograf francez a hoinarit pe strazile orasului francez, dar si prin Chisinau si a surprins cele mai impresionante ferestre ale cladirilor istorice. Pozele au fost expuse la Turnul de Apa din capitala in contextul zilelor europene ale patrimoniului.

Publicat:27.09.2017, 08:59

Fotograful francez Yves Neyrolles spune ca s-a aventurat in cautarea ferestrelor vechi din Lyon la inceputul acestei veri. La sfarsitul lunii august a ajuns si la Chisinau unde a inceput explorarea cladirilor pentru a descoperi ferestrele vechi de aici. Ideea i-a venit dupa ce a participat la o expozitie asemanatoare in orasul sau natal, Lyon. 

Yves NEYROLLES, FOTOGRAF: ”Am fost frapat de personalitatea nenumaratelor ferestre. Pentru mine, fatadele caselor sunt fetele unui oras, iar ferestrele sunt ochii lor.”

Vizitatorii spun ca au ramas placuti surprinsi de expozitie si chiar afirma ca au redescoperit intr-o lumina noua ferestrele pe care le vad zi de zi in capitala. Printre ei a fost si seful delegatiei Uniunii Europene la Chisinau.

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATII UE IN RM: “M-a uimit aceasta frumusete a cladirilor si a ferestrelor. Sa tinem aceste lucruri si pentru generatiile care vin.’’ 

“Noi nu le observam cand trecem zi de zi pe langa ele. Sunt minunate.”

“Avem nevoie sa pastram patrimoniul orasului Chisinau. Cu parere de rau apreciem ceea ce vedem in alta parte si nu ceea ce avem pe loc.”

“Nu e totul pierdut, avem ferestre frumoase. Mi-a atras atentia denumirea."

Directorul Agentiei pentru Pastrarea Monumentelor, Ion Stefanita, crede ca municipiul Chisinau are ce invata de la Lyon, oras inclus in Patrimoniu UNESCO si anume cum sa-si pastreze cladirile de importanta istorica. 

 Expozitia Ferestrele Vechi din Lyon si Chisinau va putea fi admirata la Turnul de Apa pana pe 10 octombrie.