Mai multi tineri s-au adunat astazi in parcul din centrul capitalei si au stat acolo cu mainile legate. In felul acesta studentii au marcat Ziua Internationala a Traficului de Fiinte Umane si s-au solidarizat cu victimele acestui fenomen. La flash-mob au participat si politisti. Cei care au trecut pe alaturi si nu au inteles ce se intampla au primit pliante cu informatii.

Publicat:18.10.2018, 10:05

Tinerii, care sunt studenti la Universitatea de Educatie Fizica si Sport, si-au dat intalnire in parc in jurul orei 11.00. Timp de aproximativ jumatate de ora, au stat acolo, avand mainile legate cu niste funii.

“Mainile legate simboleaza ceea ce ar insemna ca odata ce ajungi acolo nu mai este cale de intoarcere. Sunt aici pentru a sustine, totusi este o tragedie pentru tara noastra."

Ca sa participe la flash mob, ei au fost eliberati de la ore pentru o zi. 

Liuba ISBUSCIUC, STUDENTA: “Sa fim informati sa fim asigurati. Sa avem o tanara generatie sigura si sa nu fie abuz sexual, financiar. Aceasta este o recrutare si semnifica ca trebuie sa fim mai siguri in noi si sa nu cadem prada.Ne-am adunat astazi aici sa aratam oamenilor ca viata noastra este importanta si sa fim atenti.”

 Tinerii au impartit pliante si au vorbit cu cei care treceau pe alaturi despre ce inseamna traficul de fiinte umane, dar si despre drepturi si riscuri. 

“Trebuie de introdus in educatia prescolara, scoalara pentru ca sa cunoasca drepturile si liberatile omului.”

La actiune au venit si mai multi politisti. Cei de la Comitetul National Pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane spun ca primesc in ultima vreme mai multe sesizari despre acest fenomen. 

Sergiu LUSANSCHI, SEF-ADJUNCT AL CENTRULUI PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE FIINTE UMANE: “Avem mai multe campanii de informare si prevenire, am implicat mai multi actori, dar au crescut si numarul de sesizari pe acest fenomen. Cetatenii au devenit mai constiienti si mau curajosi de a denunta.”

 Oamenii legii sustin ca de la inceputul acestui an, in Moldova au fost indentificate 208 persoane care au fost traficate, in timp ce anul trecut - 161.