Google+

Fortareata democrata. Lucrari de reparatie de amploare, institutii de stat evacuate cu hurta, parcare restrictionata pe strazile adiacente, iar intreaga regiune - securizata la greu. Investigatie Rise - VIDEO

In noiembrie anul trecut Partidul Democrat si-a dezvelit sigla pe fatada noului sediu din strada Armeneasca din capitala. Mutarea democratilor a provocat o avalansa de schimbari in tot cartierul - lucrari de reparatie de amploare, institutii de stat evacuate cu hurta, parcare restrictionata pe strazile adiacente, iar intreaga regiune - securizata la greu. Totul pentru confortul si siguranta democratilor, scrie rise.md.

 

Sediul central al Partidului Democrat (PD) se află la doi paşi de blocul din str. Bulgară în care locuieşte oficial Vladimir Plahotniuc, liderul formaţiunii politice. Înălţată pe terasa unui postament de vreo patru metri, clădirea are patru etaje şi peste 7.200 de metri pătraţi. Detalii, AICI

 

COMUNIŞTII

 
Până la mutarea democraţilor, imobilul a pustiit aproape zece ani. Ridicat în perioada 2006-2008 de Stayer SRL, pe site-ul companiei proiectul e identificat drept „bloc administrativ şi hotel”. Stayer este afacerea de familie a lui Vladimir Baldovici, fost ministru al Construcţiilor în perioada comunistă. Detalii, AICI şi AICI

 

Beneficiarul şi proprietarul construcţiei a fost Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Formaţiunea l-a construit pentru propriii membri, dar care aşa şi n-au mai apucat să se mute în ea. A fost vândută în ianuarie 2017.

 

[...]


CONEXIUNILE

Oficial, proprietar al noului sediu democrat este firma Constar Invest. Aceasta a cumpărat imobilul în ianuarie 2017, la nici două săptămâni după ce Plahotniuc a preluat şefia PD-ului. Detalii, AICI şi AICI

 

 Firma Constar Invest a fost fondată în 2008, iar adevăraţii beneficiari se ascund în spatele Jarrow Business, un offshore din Belize. (Detalii, AICI) Totuşi, între acest offshore şi Vladimir Plahotniuc există o conexiune. Mai exact, interesele Jarrow Business au fost reprezentate prin procură de moldoveanul Serghei Noscov, un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Plahotniuc.

 

La momentul preluării actualului sediu democrat, director al Constar Invest figura Serghei Daşevskii, un chişinăuian de 35 de ani. Acesta a avut dosare penale pentru escrocherie, deţinere de droguri şi conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

 

[...]

 

DEMOCRAȚII
cover-pd-mic

 

Constar Invest le dă democraţilor imobilul cu chirie. Din rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală nu e clar cât anume plăteşte PD, pentru că acestea nu ne oferă detalii despre chiria fiecărui sediu în parte, ci pentru toate sediile laolaltă. De exemplu, în prima jumătate a acestui an cheltuielile democraţilor pentru chirie a crescut de trei ori faţă de 2017. Ce-i drept, şi numărul sediilor s-a majorat de la 15 la 25. Detalii, AICI şi AICI

[...]

 

Când s-a mutat în clădirea de pe Armenească, Vladimir Plahotniuc, liderul democraţilor, şi-a adus cu el şi fundaţia de caritate care-i poartă numele, dar şi asociaţia de business pe care a fondat-o.

 

Până a se muta la casă nouă, Plahotniuc şi-a avut reşedinţa de afaceri în clădirea de oficii „GBC” de pe bd. Dimitrie Cantemir, pe care între timp a vândut-o unui offshore din Gibraltar. La fostul sediu Plahotniuc a fost ţinta unei tentative de asasinare. Killerii, care şi-au schiţat planul pe nisip, urmau să folosească în acest scop inclusiv aruncătoare de grenade. Detalii, AICI


Vitalie BUSUIOC, adjunct al procurorului-şef al PCCOCS (în cadrul unei conferinţe de presă din aprilie 2017): Membrii grupării criminale şi executorii discutau la concret că este vorba de Vladimir Plahotniuc.


cartierul-democrat

 

PROCURATURA

Mutarea democraţilor la casă nouă a fost precedată de o adevărată metamorfoză a întregii zone. Din clădirea de vizavi, un imobil cu ieşire la bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au fost evacuaţi mai mulţi agenţi economici, cât şi instituţii de stat, cum ar fi Camera Înregistrării de Stat sau Bursa de Valori.

 

Printre autorităţile evacuate se numără şi Judecătoria sect. Centru, unde zilnic erau aduşi la şedinţele de judecată presupuşi infractori. De regulă deţinuţii erau debarcaţi la intrarea din spate a clădirii, adică exact în faţa noului sediu PD.

 

În clădirea de aproape 3.400 de metri pătraţi a rămas loc exclusiv pentru mai multe structuri ale procuraturii, care urmează să se mute în ea. Nu înainte ca aceasta să fie reparată, lucrări de aproape 23 de milioane de lei care au demarat după evacuare.

 

Din aceşti bani au fost tencuiţi pereţii, schimbate geamurile şi uşile, au fost reparate reţelele de electricitate şi sistemul de canalizare. Ce-i drept, lucrările au început din spatele clădirii procuraturii, care dă exact spre intrarea principală a sediului democrat. La faţadă s-a ajuns abia peste un an şi durează până în prezent.

 

[...]

Potrivit Procuraturii Generale, firma care a câştigat licitaţia şi se ocupă de reparaţie este Eurostil Construct. Acum trei ani aceasta a fuzionat cu Moldconstruct Market, companie la care Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte comunist, figura drept economist. Detalii, AICI şi AICI

 

În perioada guvernării comuniste Moldconstruct Market a participat la construcţia şi reparaţia mai multor obiective finanţate din bani publici, printre care tronsonul de cale ferată „Cahul-Giurgiuleşti” şi Complexul Memorial „Eternitate”. (Detalii, AICI) Tot în acea perioadă compania a ridicat şi hotelul „Nobil”, afacere deţinută de Finpar Invest, cea mai veche companie a familiei liderului democrat, Vladimir Plahotniuc. Detalii, AICI

 

ABSURDITATE

 
Reparaţia noii clădiri a Procuraturii a demarat în aceeaşi perioadă în care şi democraţii îşi amenajau noul sediu. Însă intervenţiile nu s-au limitat doar la fostul imobil comunist, ci şi la amenajarea şi securizarea întregii curţi, teritoriu care în acte aparţine Guvernului.

caine

Asfaltul a fost înlocuit cu dale gri, toate cele patru căi de acces spre partid au fost blocate cu piloni mobili şi bariere, iar pentru traficul maşinilor democrate au fost instalate, în curte, şi două semafoare. Totul este vegheat de mai multe camere de supraveghere, iar un ciobănesc german vine periodic în inspecţie.

 

Oficial, lucrările de amenajare a curţii, inclusiv a parcării din faţa PD-ului, nu au fost efectuate de firma care repară Procuratura, şi nici de compania care deţine sediul democraţilor, ci de Art Business Club, proprietara centrului de afaceri „NBC” din vecinătate. Detalii, AICI.

 

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE RISE.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn