In noiembrie anul trecut Partidul Democrat si-a dezvelit sigla pe fatada noului sediu din strada Armeneasca din capitala. Mutarea democratilor a provocat o avalansa de schimbari in tot cartierul - lucrari de reparatie de amploare, institutii de stat evacuate cu hurta, parcare restrictionata pe strazile adiacente, iar intreaga regiune - securizata la greu. Totul pentru confortul si siguranta democratilor, scrie rise.md.

Publicat:14.12.2018, 07:58

Sediul central al Partidului Democrat (PD) se afla la doi pasi de blocul din str. Bulgara în care locuieste oficial Vladimir Plahotniuc, liderul formatiunii politice. Înaltata pe terasa unui postament de vreo patru metri, cladirea are patru etaje si peste 7.200 de metri patrati. Detalii, AICI

COMUNISTII

 
Pâna la mutarea democratilor, imobilul a pustiit aproape zece ani. Ridicat în perioada 2006-2008 de Stayer SRL, pe site-ul companiei proiectul e identificat drept „bloc administrativ si hotel”. Stayer este afacerea de familie a lui Vladimir Baldovici, fost ministru al Constructiilor în perioada comunista. Detalii, AICI si AICI

Beneficiarul si proprietarul constructiei a fost Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). Formatiunea l-a construit pentru propriii membri, dar care asa si n-au mai apucat sa se mute în ea. A fost vânduta în ianuarie 2017.

[...]


CONEXIUNILE

Oficial, proprietar al noului sediu democrat este firma Constar Invest. Aceasta a cumparat imobilul în ianuarie 2017, la nici doua saptamâni dupa ce Plahotniuc a preluat sefia PD-ului. Detalii, AICI si AICI

 Firma Constar Invest a fost fondata în 2008, iar adevaratii beneficiari se ascund în spatele Jarrow Business, un offshore din Belize. (Detalii, AICI) Totusi, între acest offshore si Vladimir Plahotniuc exista o conexiune. Mai exact, interesele Jarrow Business au fost reprezentate prin procura de moldoveanul Serghei Noscov, un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Plahotniuc.

La momentul preluarii actualului sediu democrat, director al Constar Invest figura Serghei Dasevskii, un chisinauian de 35 de ani. Acesta a avut dosare penale pentru escrocherie, detinere de droguri si conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

[...]

DEMOCRATII
cover-pd-mic

Constar Invest le da democratilor imobilul cu chirie. Din rapoartele financiare depuse la Comisia Electorala Centrala nu e clar cât anume plateste PD, pentru ca acestea nu ne ofera detalii despre chiria fiecarui sediu în parte, ci pentru toate sediile laolalta. De exemplu, în prima jumatate a acestui an cheltuielile democratilor pentru chirie a crescut de trei ori fata de 2017. Ce-i drept, si numarul sediilor s-a majorat de la 15 la 25. Detalii, AICI si AICI

[...]

Când s-a mutat în cladirea de pe Armeneasca, Vladimir Plahotniuc, liderul democratilor, si-a adus cu el si fundatia de caritate care-i poarta numele, dar si asociatia de business pe care a fondat-o.

Pâna a se muta la casa noua, Plahotniuc si-a avut resedinta de afaceri în cladirea de oficii „GBC” de pe bd. Dimitrie Cantemir, pe care între timp a vândut-o unui offshore din Gibraltar. La fostul sediu Plahotniuc a fost tinta unei tentative de asasinare. Killerii, care si-au schitat planul pe nisip, urmau sa foloseasca în acest scop inclusiv aruncatoare de grenade. Detalii, AICI


Vitalie BUSUIOC, adjunct al procurorului-sef al PCCOCS (în cadrul unei conferinte de presa din aprilie 2017): Membrii gruparii criminale si executorii discutau la concret ca este vorba de Vladimir Plahotniuc.


cartierul-democrat

PROCURATURA

Mutarea democratilor la casa noua a fost precedata de o adevarata metamorfoza a întregii zone. Din cladirea de vizavi, un imobil cu iesire la bd. Stefan cel Mare si Sfânt, au fost evacuati mai multi agenti economici, cât si institutii de stat, cum ar fi Camera Înregistrarii de Stat sau Bursa de Valori.

Printre autoritatile evacuate se numara si Judecatoria sect. Centru, unde zilnic erau adusi la sedintele de judecata presupusi infractori. De regula detinutii erau debarcati la intrarea din spate a cladirii, adica exact în fata noului sediu PD.

În cladirea de aproape 3.400 de metri patrati a ramas loc exclusiv pentru mai multe structuri ale procuraturii, care urmeaza sa se mute în ea. Nu înainte ca aceasta sa fie reparata, lucrari de aproape 23 de milioane de lei care au demarat dupa evacuare.

Din acesti bani au fost tencuiti peretii, schimbate geamurile si usile, au fost reparate retelele de electricitate si sistemul de canalizare. Ce-i drept, lucrarile au început din spatele cladirii procuraturii, care da exact spre intrarea principala a sediului democrat. La fatada s-a ajuns abia peste un an si dureaza pâna în prezent.

[...]

Potrivit Procuraturii Generale, firma care a câstigat licitatia si se ocupa de reparatie este Eurostil Construct. Acum trei ani aceasta a fuzionat cu Moldconstruct Market, companie la care Oleg Voronin, fiul fostului presedinte comunist, figura drept economist. Detalii, AICI si AICI

În perioada guvernarii comuniste Moldconstruct Market a participat la constructia si reparatia mai multor obiective finantate din bani publici, printre care tronsonul de cale ferata „Cahul-Giurgiulesti” si Complexul Memorial „Eternitate”. (Detalii, AICI) Tot în acea perioada compania a ridicat si hotelul „Nobil”, afacere detinuta de Finpar Invest, cea mai veche companie a familiei liderului democrat, Vladimir Plahotniuc. Detalii, AICI

ABSURDITATE

 
Reparatia noii cladiri a Procuraturii a demarat în aceeasi perioada în care si democratii îsi amenajau noul sediu. Însa interventiile nu s-au limitat doar la fostul imobil comunist, ci si la amenajarea si securizarea întregii curti, teritoriu care în acte apartine Guvernului.

caine

Asfaltul a fost înlocuit cu dale gri, toate cele patru cai de acces spre partid au fost blocate cu piloni mobili si bariere, iar pentru traficul masinilor democrate au fost instalate, în curte, si doua semafoare. Totul este vegheat de mai multe camere de supraveghere, iar un ciobanesc german vine periodic în inspectie.

Oficial, lucrarile de amenajare a curtii, inclusiv a parcarii din fata PD-ului, nu au fost efectuate de firma care repara Procuratura, si nici de compania care detine sediul democratilor, ci de Art Business Club, proprietara centrului de afaceri „NBC” din vecinatate. Detalii, AICI.

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE RISE.MD