Fostul director general al retelei de licee " Orizont" se numara printre cei 18 cetateni turci, anuntati indezirabili si obligati sa paraseasca R. Moldova. Turgay Sen este insa liber, dupa ce a reusit sa paraseasca R. Moldova. Acesta a plecat in Kosovo pentru a conduce reteaua de licee din aceasta tara, scrie ZdG.md.

Publicat:13.09.2018, 08:53

Pe 31 martie 2018, fostul director general de la „Orizont” a fost recunoscut banuit într-un dosar penal deschis pentru  „finantarea terorismului” si „recrutarea, instruirea, beneficierea de instruire sau acordarea de alt suport în scop terorist”.

Conform informatiilor detinute de ZdG, Turgay Sen, care conducea liceele „Orizont” din R. Moldova din septembrie 2012, nu a recunoscut banuiala imputata. El le-a spus procurorilor ca are studii în drept si ca, niciodata nu a mai fost învinuit de fapte cu caracter extremist sau terorist.

Turgay Sen le-a zis procurorilor ca a fost ultima data în Turcia în octombrie 2015 si ca, de atunci, nu si-a mai vizitat tara, „din cauza regimului dictatorial instaurat de presedintele acestei tari”. Cu referire la faptele care i-au fost imputate, Sen a mentionat atunci ca, în cercul sau de cunoscuti, nimeni nu sustine ideologii cu caracter extremist sau terorist si ca, si în cadrul activitatii liceului nu sunt implementate asemenea ideologii, programul de studii fiind coordonat cu Ministerul Educatiei si monitorizat strict de aceasta institutie.

Tot atunci, Turgay Sen declara ca liceul e o institutie transparenta, iar activitatea sa este finantata din veniturile proprii care provin din taxa de studii achitata de parinti. Acesta le-a mai zis procurorilor ca reteaua de licee „Orizont” are fondatori din R. Moldova, România, Olanda, Danemarca, Turcia si SUA, ca îi cunoaste pe toti fondatorii si ca, nici unul dintre ei nu este membru sau adept al organizatiilor teroriste unanim recunoscute de comunitatea internationala.

Desi, pe 31 martie 2017, lui Turgay Sen i-a fost aplicata interdictia de a parasi Moldova timp de 10 zile, la expirarea termenului, acesta a fost scos de sub urmarire penala pentru ca „fapta nu întruneste elementele infractiunii”, iar una dintre concluziile procurorilor PCCOCS a fost ca „vinovatia persoanei de savârsirea infractiunii nu poate fi întemeiata pe presupuneri”.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZDG.MD