Fotografiile a 20 de personalitati care acum 100 de ani au facut ca Marea Unire sa fie posibila au fost expuse la Chisinau. Bannerele au aparut in spatele monumentului lui Stefan cel Mare din centrul capitalei.

Publicat:11.07.2018, 16:02


O expozitie cu personalitati marcante din Romania si-a facut loc pe gardul din spatele monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant. Printre acestea - Regina Maria si regele Ferdinand I, dar si Ionel Bratianu care era presedintele Consiliului de Ministri ai Romaniei in acea perioada.

“Este anul in care sarbatorim centenarul Unirii, sigur ca idealul romanilor de a locui in acel stat. Insa acesta s-a implinit  la intai decembrie 1918. Pe aceste bannere sunt reprezentate cateva personalitati Regele Ferdinand I intregitorul, regina Maria cu o contributie esentiala la realizarea Marii Uniri.”

Pe langa personalitatile din politica, pe bannere au fost expuse si chipurile scriitorilor care au militat pentru unire. Cum ar fi Liviu Rebreanu care a fost arestat si anchetat de autoritatile germane in primavara anului 1918, dupa ce a iesit de sub tipare romanul Rascoala.

“Orice eveniment legat de centenarul Marii Uniri este foarte important. Prin faptul ca cetatenii, oamenii interesati sunt informati despre evenimentele care s-au petrecut cu o suta de ani in urma.”

“Este o informatie importanta si o informatie necesara, pentru ca noi sa cunoastem cine sunt acesti bravi ofeiteri si cum nar fi ne tragem dintr-un neam.”

Expozitia a fost realizata de Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau in colaborare cu Consiliul Judetean Arges, si Muzeul din Arges.

Valeriu MATEI, DIRECTORUL INSTITUTULUI CULTURAL “MIHAI EMINESCU” DIN CHISINAU: “Este important sa avem prezenta istoria, cultura civilizatiei romaneasca in toate aspectele ei. Important este sa aducem omagiul Regele Ferdinand I sau Reginei Mariei.”

 Ion MANZANA, VICEPRESEDINTELE CONSILIULUI JUDETEAN ARGES: “Personalitati marcante care au avut o contributie importanta la ceea ce inseamna faurirea Romaniei Mari la 1918.”

 Este a patra expozitie de acest fel, deschisa la Chisinau in parteneriat cu Judetul Arges. Anul acesta se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918.