Google+

Ghimpu catre Plahotniuc: "Ai spus ca n-ai luat niciun leu din miliardul furat si ca cei care au furat, inclusiv Sor - vor sta la puscarie". Fostul lider liberal i-a adresat democratului o scrisoare deschisa

Mihai Ghimpu i-a transmis o scrisoare deschisa lui Vlad Plahotniuc. Presedintele de onoare al PL a postat ravasul pe pagina sa de Facebook. In acesta, Mihai Ghimpu vorbeste despre furtul miliardului si despre discutiile pe care le-a avut cu liderul PD.

 

Vezi scrisoarea integral:

 

"D-le Plahotniuc, ai ajuns unde ai vrut şi ai ceea ce ţi-ai dorit: miliarde şi întreaga putere; ai demonstrat tuturor, că eşti “cel mai bun, cel mai pragmatic şi cel mai mare democrat”, fiind şi preşedinte de partid. Dar poate te opreşti aici, cobori cu picioarele pe pământ şi te pui în rând cu lumea, pentru că “lupta împotriva corupţilor bogaţi” a dat rezultate bune. PDM pe care îl conduci a obţinut mandatele necesare şi va fi din nou la guvernare, iar în Parlament toţi deputaţii vor fi curaţi-curăţei, ca şi Banca de Economii.Istoria ne arată, că totul e temporar în viaţa aceasta şi vine o zi, când nu mai ai nevoie nici de bani, nici de putere, ci doar de un “bună ziua”.

 

Lumea n-a agreat şi nu va agrea niciodată oameni, care în timp ce le vorbesc despre libertate şi viaţă bună, le iau această libertate şi dreptul de a trăi decent, în linişte şi siguranţă. Numai în statele cu regim totalitar conducătorii primesc plăcere când toată lumea trăieşte în sărăcie şi cu frica în sân, fiind nevoiţi în public să-şi arate “marea dragoste” fată de conducătorul lor.

 

Nu cred, că împărtăşeşti aceste trăsături umane şi că doreşti o astfel de viaţă cetăţenilor noştri, care deja au trecut printr-un astfel de regim.Am guvernat împreună o perioadă acest stat, nu pentru că v-am ales noi, liberalii, pe voi - democraţii şi liberal-democraţii ca cei mai buni şi mai patrioţi, ci pentru că aşa au votat alegătorii.

 

În Acordurile pe care le-am semnat şi în discuţiile pe care le-am avut, prioritate i-am dat întotdeauna statului de drept, în care legea, drepturile şi libertăţile omului sunt recunoscute ca valori de bază. Fapt confirmat prin asumarea de către toate Alianţele şi Coaliţiile formate de partidele noastre ale obiectivului - Integrarea în Uniunea Europeană, obiectiv care ne-a adus în 2014 Acordul de Asociere cu UE şi libera circulaţie.

 

Am muncit şi am făcut şi noi unele reforme, nu zic, dar trebuie să recunoaştem, că meritul îi revine mai mult conducerii UE şi ţărilor membre, decât Parlamentului sau Guvernului nostru şi asta ne obligă să respectăm şi să dezvoltăm şi mai mult valorile Uniunii Europene.N-ar fi bine să neg, că Republica Moldova a făcut ceva paşi în direcţia dezvoltării democraţiei şi statului de drept, dar şi ceea ce s-a făcut, acum s-a dus din păcate pe apa sâmbetei.

 

 Vă lăudaţi (PD-ul) cu creşterea economică şi venituri mai mari în buget, dar cetăţenii trăiesc în sărăcie, nemaivorbind de încălcările continue ale drepturilor şi libertăţilor lor; din această cauză mai suntem încă sub monitorizarea Consiliului Europei, cu toate că suntem membri în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din 1995, Adunare care este cea mai mare organizaţie în materia drepturilor omului de pe continent. Republica noastră a aderat şi a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, - un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democraţia şi statul de drept.

 

Dar, cu toată susţinerea din partea ţărilor membre, Republica Moldova a rămas să fie monitorizată de Consiliul Europei chiar şi după 24 de ani de la aderare! Nu este oare o ruşine în faţa celor, care ne-au oferit o şansă, cum credeţi?...Şi la nivelul Uniunii Europene lucrurile nu stau mai bine, pentru că după 10 ani de susţinere politică şi financiară, avem poate cea mai proastă relaţie cu UE şi asta nu doar din cauza furtului miliardului, dar şi pentru că, începând cu anul 2017, Guvernarea pe care ai condus-o dumneata a încălcat unele angajamente asumate, iar multe din ele nici nu s-au îndeplinit...

 

Pierderea încrederii partenerilor noştri în Guvernările de la Chişinău a apărut îndată după ce s-a aflat, că în timp ce RM i se acordau ajutoare de miliarde de euro / dolari, pentru a da o mână de ajutor cetăţenilor din cel mai sărac stat din Europa, Guvernarea RM fură din buzunarul cetatenilor săraci un miliard de dolari şi spălă 20 de miliarde de dolari (bani ruseşti) prin băncile republicii noastre; şi nu cred că fără concursul celor, care guvernau în acea perioadă. 

 

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii - principalii noştri perteneri - consideră, că în RM în ultima perioadă s-a deteriorat mult statul de drept şi democraţia, ceea ce înseamnă că avem o justiţie selectivă şi părtinitoare, iar oamenilor le este frică să vorbească şi să activeze liber; toţi vorbesc în şoaptă sau arată cu degetul în sus, ca pe timpul URSS! Fiind împreună la guvernare, adeseori am avut discuţii pe aceste subiecte: când mai liniştite, când mai aprinse. Şi ţin minte, că în una din discuţiile noastre d-ta ai spus, că n-ai luat nici un leu din miliardul furat şi că cei care au furat, inclusiv Şor - vor sta la puşcărie, iar miliardul va fi întors! Astăzi, din păcate, lucrurile stau invers: Ilan Şor a ajuns deputat, iar miliardul aşa şi nu se ştie pe unde-i...

 

Având în vedere că au trecut patru ani şi ceva şi nu s-a întors nici un leu din suma furată, iar cei care l-au furat şi complicii lor nu sunt traşi la răspundere, ba din contra - au ajuns miniştri şi chiar deputaţi - sunt nevoit să te întreb pe d-ta deja public: de ce nu-i întors miliardul şi de ce nu-s încă judecaţi cei care l-au furat, dacă d-ta ai spus că n-ai luat niciun leu din acel miliard? Unde-i totuşi miliardul, pentru că s-a promis întoarcerea lui nu doar cetăţenilor, dar şi partenerilor noştri, iar lucrurile promise şi neîndeplinite, vrei nu vrei - te duc spre alte gânduri şi nu doar pe mine, dar şi pe multă altă lume, inclusiv pe partenerii RM. Lumea este nevoită să creadă, că lucrurile nu sunt curate, odată ce nu se rezolvă de atâta vreme problema şi nici nu sunt semne că se va rezolva vreodată. Care-i totuşi adevărul, la cine sunt banii cetăţenilor, doar nu e vorba de un leu sau o mie... 

 

Sau d-ta ai hotărât să arăţi lumii întregi, că furtul miliardului e un fleac pe lângă “corupţia” neamului Ghimpu, iar în buget, în loc de miliardul furat, vor veni banii adunaţi în urma confiscării şi vânzării casei mele părinteşti din Coloniţa, construită de părinţii noştri tocmai în ‘36, prin muncă grea şi bani cinstiţi... Oare chiar atât de departe poate merge ura dumitale, dle Plahotniuc, faţă de familia Ghimpu şi Chirtoacă, că, neputându-ne subordona, ajungi să deschizi dosare penale şi în baza lor să pui sub sechestru vechea noastră casă părintească??? Casa, în care am crescut nu doar eu, dar şi fraţii mei: deţinutul politic Gheorghe Ghimpu, poetul Simion Ghimpu şi ceilalţi... Şi pe ce “motiv”: că D. Chirtoacă, în calitate de Primar General, în baza hotărârilor judecătoreşti şi deciziei comune a Ministerului Justiţiei şi cel al Finanţelor, a dat bani în lipsa apartamentelor prevăzute de legislaţie, poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor!

 

Oare ce zic acum cei, care i-au primit, sunt gata să întoarcă aceşti bani în bugetul Primăriei? Şi de ce aceştia tac, fiind specialişti în materie şi nu spun, că totul a fost legal? Eu cred, că tot din cauza fricii şi a unui potenţial dosar, - am sau nu dreptate?...Dacă aşa ai hotărât d-ta şi asta îţi aduce mare satisfacţie, atunci ia, dle Plahotniuc, tot ce am reuşit eu să făc în aceşti ani: sutele de monumente din satele Republicii, ridicate în memoria deportaţilor politici ai regimului totalitar comunist şi sutelor de mii de morţi ai foametei organizate; Crucea Libertăţii Neamului Românesc ridicată de-asupra Coloniţei mele natale; Piatra suferinţei acestui neam din PMAN... Ia şi “casa” de la cimitir - mormântul părinţilor mei, - poate şi din toate acestea se vor putea scoate nişte bani...

 

Luaţi şi de la ceilalţi nepoţi partea lor de casă, care le-a revenit prin moştenire - luaţi totul!!!E jalnic, jalnic de tot ce se întâmplă... Şi când mă gândesc, că unii cred că eu sunt “omul lui Plahotniuc”, doar pentru că PL n-a dorit să avem în 2016 o guvernare pro-rusă sau o situaţie incertă, precum o avem astăzi după alegerile din 24 februarie curent, mă întreb: oare cât îi trebuie unui om? Şi nu-mi vine în cap nimic, decât ce ne-a spus mama, Dumnezeu s-o ierte, mie şi fratelui meu Gheorghe, prin ‘89, când activam ambii în Frontul Popular: “Oare n-aţi înţeles voi până acum, că moldovenii nu merită să luptaţi pentru ei şi-n primul rând tu, Gică, care ai stat şase ani în puşcăriile din Siberia, ca mai apoi unii să se teamă să-ţi întindă mâna!”Din păcate, mama a avut dreptate.

 

Cuvintele ei s-au adeverit peste ani, pentru că, cât bine le-ai face moldovenilor, într-o bună zi tot un “rău” vei fi în ochii lor şi te vor vinde pe 30 de arginţi...Mi-e greu să afirm în încheiere acest lucru, dar îl voi spune totuşi: am luptat o viaţă (nu doar eu) pentru un “popor” în majoritatea lui pro-rus, fără simţul demnităţii, oportunist, plin de lingăi, hoţi şi trădători de Neam, oameni rătăciţi, fără memorie, fără coloană vertebrală, cu un viitor total incert... Căci atunci, când nu înveţi lecţiile istoriei, rişti să le repeţi."


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn