Google+

Programul gradinitelor din toata tara s-ar putea scurta cu doua ore. Ce spun autoritatile

Toate gradinitele din tara ar putea activa conform unui program de zece ore si nu de 12, asa cum este in prezent in cazul majoritatii institutiilor de invatamant timpuriu din Chisinau, scrie ipn.md

 

UPDATE 14:30: Responsabilii de la Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii au venit cu precizari la acest subiect:

 

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării face referire şi la un sondaj efectuat de Direcţia municipală educaţie, tineret şi sport, în perioada februarie-mai 2018, prin înscrierea în registrul de sosire şi plecare a copiilor la şi de la grădiniţă. Acesta arată că doar 13% din copii vin dimineaţa la grădiniţă în intervalul orelor 07.00 şi 07.30 şi doar 11% din copii pleacă de la grădiniţă în intervalul orelor 18.30 şi 19.00. Marea majoritate – 61% din copii – vin la grădiniţă în intervalul de ore 08.00 şi 8.30 şi 65% pleacă în intervalul orelor 17.00 şi 18.00, scrie IPN.md

 

Într-un răspuns la o solicitare IPN, Ministerul menţionează că studiile în domeniul şi experienţa internaţională indică un program optim de aflare a copiilor mici în mediul instituţional nu mai mare de zece ore pe zi. Şi aceasta se face din perspectiva potenţialului psiho-fiziologic limitat al copilului, dar şi pentru a consolida relaţiile dintre copil şi părinţi sau familia extinsă, pentru a-i oferi copilului bucuria comunicării cu părinţii, dar şi pentru a-i responsabiliza mai mult pe părinţi cu privire la creşterea şi dezvoltarea copilului.

 

Potrivit autorităţilor, un simplu calcul arată că 12 ore copilul mic se află la grădiniţă, 8-10 ore doarme, în total – 20-22 de ore. Şi doar patru ore, în cel mai fericit caz, copilul este cu părinţii. Însă şi acest timp trebuie împărţit pentru drum spre sau de la grădiniţă, dimineaţa şi seara, cina în familie, proceduri igienice, lectura etc. Şi în aceste condiţii, nu prea mult timp rămâne pentru o comunicare şi interacţiune viabilă între copil şi părinţi. Potrivit MECC, pentru Republica Moldova mai există un motiv în plus şi anume asigurarea unei echităţi sociale pentru toţi copiii, indiferent de mediul lor de reşedinţă şi starea economico-financiară a administraţiilor publice locale de nivelul întâi.

 

Statul trebuie să acorde un pachet echitabil de servicii educaţionale tuturor copiilor. În anul 2017 în Republica Moldova funcţionau 1458 de instituţii de învăţământ general care ofereau servicii de educaţie timpurie, dintre care 1385 – creşe, grădiniţe-creşe, grădiniţe, centre comunitare şi 92 complexe care prestează servicii educaţionale timpurii, dintre care şase instituţii sunt cu program de 24 de ore (instituţii speciale). 173 au program de 12 ore, 1253 – 9-10,5 ore; 23 – cu şase ore şi trei cu – patru ore.

 

Din cele 173 de instituţii de educaţie timpurie cu program de 12 ore, doar în Chişinău funcţionează 155, cu un contingent de circa 38 de mii de copii. Practic, majoritatea copiilor – peste 110 mii de copii (74,1% din totalul per ţară) – cu preponderenţă din comunităţile rurale, sunt dezavantajaţi în accesul la servicii educaţionale şi de îngrijire. Astfel, Ministerul precizează că nu este vorba despre reducerea programului tuturor grădiniţelor, ci despre restabilirea echităţii socio-educaţionale pentru toţi copiii din Republica Moldova de a accesa acelaşi pachet standard de servicii.

 

Pentru copiii care nu pot fi aduşi sau luaţi în intervalul de activitate de zece ore al instituţiei preşcolare Ministerul recomandă autorităţilor publice locale de nivelul întâi, în calitatea lor de fondatori şi gestionari ai instituţiilor de educaţie timpurie publice, să formeze grupe de serviciu, cu salarizare suplimentară a educatorului de serviciu din fondul de salarizare disponibil. La Chişinău, spre exemplu, acest fond există, deoarece sunt multe posturi vacante, dar sursele financiare care-l constituie sunt utilizate în alte scopuri. 

 

Ministerul mai menţionează că trecerea la program de activitate de zece ore pe zi nu va afecta salarizarea personalului, deoarece se va modifica şi norma didactică, de 30 de ore pe săptămână şi vor fi stabilite două posturi de educator la o grupă de copii în toate grădiniţele din ţară, aşa cum în prezent sunt posturi de educator doar la program de 12 ore al grădiniţei. Potrivit MECC, la fel nu va fi prejudiciat nici personalul tehnic – acesta are stabilită ziua de muncă de opt ore, cinci zile pe săptămână prin Codul Muncii.

 

Sursa: ipn.md


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn