Google+

Holdingul secret al unui ministru, investigatie RISE: Iurie Chirinciuc "Eu am declarat tot ce trebuie sa declar" - VIDEO

Holdingul secret al unui ministru, investigatie RISE: Iurie Chirinciuc "Eu am declarat tot ce trebuie sa declar" - VIDEO
Embed:

Ministrul Transporturilor are afaceri de milioane de euro scrise pe numele rudelor, inclusiv a finului de cununie. Cel putin asta se arata intr-o investigatie facuta de jurnalistii de la Rise Moldova. Reporterii au descoperit ca, Iurie Chirinciuc, detine un holding specializat in vanzarea mobilei italine. Ba mai mult, venind la Tranpsporturi, el si-a adus si subalternii in functii importante in stat. Liberalul neaga ca si-ar fi ascuns afacerile, iar in ce priveste echipa, care a adus-o la minister, sustine ca este una profesionista.


Investigatia celor de la Rise scoate la iveala ca Iurie Chirinciuc ar controla un holding de mobila italiana prin finul sau de cununie. Firma a fost fondata in 2009 se arata in registrul din Italia. Fabrica principala este amplasata la Verona. Compania comercializeaza mobilier de lux in peste 30 de tari, printre acestea se numara Republica Moldova, Romania, Italia, Ucraina. Jurnalistii sustin ca desi recunoaste ca afacerea ii apartine, totusi oficial Iurie Chirinciuc nu figureaza in actele din Italia. Liberalul are si o explicatie.

 

Iurie CHIRINCIUC, MINISTRUL TRANSPORTURILOR "In holding avem mai multe firme, toate sunt separate... Cate firme mult mai multe decat e scris acolo. Eu am declarat tot ce trebuie sa declar.... "

 

In investigatie se spune ca in 2014 firma a inregistrat un venit de peste 2 milioane de euro. Chirinciuc insa a refuzat sa spuna ce venituri ii aduce aceasta companie.

 

Iurie CHIRINCIUC, MINISTRUL TRANSPORTURILOR “E vorba de milioane? De milioane. De euro? De euro...// Gata lumea o sa spuna ca face bani si a venit la minister sa mai faca, asa se facea pana atunci...

 

Ajuns la minister, Iurie Chirinciuc si-ar fi adus si o parte din aganjatii companiei. Bunaoara, Rise scrie ca viceministrul Serghei Bucataru a fost avocatul lui Chirinciuc, iar Vitalie Rapcea, consilierul sau, care s-a ocupat si de inregistrarea blogului personal. 

 

Iurie CHIRINCIUC, MINISTRUL TRANSPORTURILOR "Ei sunt profesionisti..."

 

Cat priveste dosarul in care sotia sa a fost condamnata de catre Tribunalul din Iasi la 8 luni de inchisoare cu suspendare, pentru contrabanda, Chirinciuc sustine ca a fost o greseala tehnica si va demonstra nevinovatia acesteia. In declaratia de avere pentru anul 2014, Iurie Chirinciuc a scris ca impreuna cu sotia sa a castigat in jur de 387 de mii de lei. Are doua terenuri, dintre care unul cu o suprafata totala de peste 35 de mii de metri patrati. De asemnea detine o casa in valoare de aproape un milion si jumatate de lei, un apartament si inca trei imobile. Dar si un Lexus G 470 din 2005. Timp de trei ani, Chirinciuc a fost consilier raional la Ungheni. In 2014 a fost ales deputat pe lista Partidului Liberal, iar din iulie 2015 detine functia de ministru.  

 

------------------------------------------------------------------

CAVIO HOLDING – ITALIA

 

Rise Moldova scrie ca grupul italian Cavio comercializeaza mobila de lux pe teritoriul a trei continente. Cea mai importanta fabrica este situata în provincia Verona din Italia. Cavio mai detine doua puncte comerciale proprii în Italia, unul în Republica Moldova si sase în Ucraina. În rest, mobila este vânduta în peste 30 de tari prin dealeri oficiali si comercianti permanenti.

 

 

Prin diferite companii afiliate si persoane interpuse din Republica Moldova, Cavio a înregistrat mai multe marci internationale de mobila, printre care se numara: „Benvenuti a casa”, „Hedoniq” si „CAVIO Interiors”.

 

DOCUMENT
Zoom

 

Documentele obtinute de RISE din registrul italian al companiilor arata ca firma Cavio SRL, cu sediul Verona, a fost fondata în 2009. Administrator si asociat unic este Ruslan Vornicu, finul de cununie al lui Iurie Chirinciuc, actualul ministru al Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor (MTID). În 2014, Cavio a înregistrat un venit de peste doua milioane de euro.

 

De fapt, Iurie Chirinciuc nu figureaza oficial în actele din Italia, el recunoaste ca detine 50% din afacerea Cavio. Mai mult ca atât, ministru ne-a solicitat sa nu dezvaluim public acest lucru pentru ca o sa-l încurcam în afaceri.Iurie Chirinciuc: „Noi avem o întelegere ca peste tot mergem jumate la jumate. Practic, eu cu Ruslan sunt acolo”.

 

CAVIO MOLDOVA

 

În Republica Moldova, brandul Cavio este reprezentat oficial de Euroatlant SRL (fondata în 2003 cu denumirea Simex-Ungheni SRL, în 2008 îsi schimba denumirea în Cavio SRL, iar din 2013 în Euroatlant). Asociati sunt ministrul Chirinciuc si finul Ruslan Vornicu, iar în calitate de administratoare figureaza nepoata ministrului, Lidia Goian.

 

În teza sa de doctor, sustinuta luna trecuta, Chirinciuc descrie în detalii activitatea întreprinderii Euroatlant, situata în Zona Economica Libera din Ungheni. Doar în 2013 compania a înregistrat un venit din vânzari de 62 milioane lei. Detalii, AICIRovigo SRL este o alta firma din lantul companiilor Cavio. Întreprinderea moldoveneasca care poarta denumirea unui oras italian administreaza magazinele de mobila „Home Italy” si „Adorama”, situate în sectorul Buiucani . La „Home Italy”, o canapea la reducere este vânduta cu peste 90 mii lei. 

Pâna în 2013, actionar majoritar la Rovigo figura Iurie Chirinciuc. În acelasi an, el vinde capitalul social companiei off-shore din Cipru Cavio Holding Ltd. Tranzactia este intermediata, prin procura, de avocatul Serghei Bucataru. Doi ani mai târziu, Chirinciuc este numit ministrul Transportului, iar Bucataru a fost instalat la acelasi minister în calitate de viceministru.

 

Potrivit istoricului companiei obtinut de la Camera Înregistrarii de Stat, în 2015, compania cipriota, reprezentata prin procura de angajata de la Cavio Moldova – Irina Cij, majoreaza capitalul social al firmei Rovigo de la 5 mii lei la 3,4 milioane lei. Tot în 2015, în calitate de administrator este numit un apropiat al familiei Chirinciuc, Victor Melinte. În 2014, ministrul de la Transport i-a donat lui Melinte un apartament situat în sectorul Botanica.

DOCUMENT
Zoom

 

 

 

În aceiasi cladire cu „Home Italy”, firma Bucataria Mea SRL detine un magazin de mobila. Afacerea este detinuta de finul Ruslan Vornicu.

 

 

Ghenmar-Plus SRL, firma afiliata Cavio, se ocupa cu importul mobilierului în Republica Moldova. Compania este proprietatea fostului ministru al Apararii, Vitalie Vrabie, consatean cu Chirinciuc, si este administrata de nepoata ministrului de la Transport, Lidia Goian.

 

CAVIO ROMÂNIA

 

Afacerile cu mobila de lux în România, sub brand italian, sunt administrate de sotia ministrului, Tamara Chirinciuc. Ea este fondatoare la Moldacom Group SRL, cu sediul la Iasi. Din 2014 administrator a fost numit prietenul de familie al ministrului, Victor Melinte.

 

Datele obtinute din registrul companiilor din România evidentiaza o noua conexiune de afaceri dintre familia Chirinciuc si Cavio Holding Ltd. Off-shore-ul cipriot este asociat unic la Hedonic Holding SRL din România, iar administrator si reprezentant al companiei este sotia ministrului. În 2014, Tamara Chirinciuc a primit salariu de la Hedonic, iar în 2015 a decis ca firma sa intre în proces de lichidare.

 

Dosarul cu marfa de contrabandaÎn România, sotia ministrului si compania Moldacom Grup au fost anchetate penal într-un dosar de contrabanda. Asta dupa ce în 2010 Moldacom Grup, administrata de Tamara Chirinciuc, a achizitionat si importat articole de mobila din San Marino, stat din afara UE, si-a vândut mobila unei companii din Estonia, stat membru UE.

 

Procurorii români au învinuit-o pe Chirinciuc de contrabanda pentru ca a cumparat si transportat mobila dintr-un stat din afara UE într-un stat membru UE, fara sa declarare si sa achite taxe de rexport. Astfel, din rechizitoriul procurorilor reiese ca, în urma acestei tranzactii bugetul statului român a fost prejudiciat cu peste 70 mii lei românesti (aproximativ 17 mii USD).

 

Citeste articolul integral pe RISE MOLDOVA


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn